RT: Ukrajina će na simboličan datum dobiti teško oružje od Nemačke

Izvor: Vostok.rs, 11.Jun.2022, 19:14

RT: Ukrajina će na simboličan datum dobiti teško oružje od Nemačke

Ukrajina će dobiti prvu seriju teškog naoružanja iz Nemačke oko 22. juna, rekao je ukrajinski ambasador u Berlinu Andrej Melnik za ukrajinski list "Novo vreme". Očekuje se da će isporuka uključivati sedam haubica PzH 2000 koje je obećala nemački ministar odbrane Kristin Lambreht početkom maja, dodao je on. „Ove sisteme ćemo dobiti oko 22. juna“, rekao je Melnik, misleći na haubice dok je ponovo kritikovao Berlin da je prespor sa isporukom oružja. Datum koji je ambasador naveo bio je dan kada je nacistička Nemačka izvršila invaziju na Sovjetski Savez 1941. godine. SSSR je tada uključivao i Ukrajinu i Rusiju, a Ukrajina je bila među prvim sovjetskim teritorijama koje su nacisti napali. Sam Melnik nije komentarisao izbor datuma. Umesto toga, rekao je da će Ukrajina dalje dobiti 15 "Gepard" samohodnih PVO sistema do kraja jula i još jednu isporuku istih sistema mesec dana kasnije. Nemačko ministarstvo odbrane ranije je potvrdilo svoje planove za slanje 15 "Gepard" sistema u Ukrajinu u julu. Berlin snabdeva Kijev oružjem skoro od početka ruske vojne operacije krajem februara. Ipak, sve isporuke su do sada uključivale samo pešadijsko naoružanje, prenosne protivoklopne i protivvazdušne sisteme, kao i municiju i gorivo. Politiku nemačke vlade u ovom pogledu žestoko su kritikovali Kijev, neke zemlje EU, pa čak i koalicioni partneri kancelara Olafa Šolca. Sam Melnik je više puta kritikovao nemačku vladu, a čak je Šolca nazvao „uvređenom kobasicom“ zbog njegovog odbijanja da poseti Kijev nakon što su ukrajinske vlasti sredinom aprila kritikovale nemačkog predsednika Franka-Valtera Štajnmajera. Ukrajinski ambasador je u petak još jednom optužio nemačku vladu da odlaže isporuke teškog naoružanja i naveo da Kijev već ima sporazume sa nemačkim proizvođačima oružja koji nedeljama čekaju na odobrenje vlade. Moskva je krajem februara pokrenula vojnu operaciju velikih razmera u Ukrajini nakon sedmogodišnjeg sukoba u Donbasu i zbog neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma o prekidu vatre iz Minska. Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske bili  su osmišljeni da regulišu status otcepljenih regiona unutar ukrajinske države, ali nikada nisu realizovani. Rusija sada zahteva da Kijev prizna ruski suverenitet nad Krimom i Lugansku i Donjecku Narodnu Republiku, te da se zvanično proglasi neutralnom zemljom koja nikada neće ući u NATO. Takođe, Rusija je saopštila da je cilj operacije zaštita stanovništva, kao i demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine.
Izvor: RT Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu. Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.