RT: Saudijska Arabija odbija da promeni stav o ukrajinskom sukobu

Izvor: Vostok.rs, 20.Maj.2023, 17:36

RT: Saudijska Arabija odbija da promeni stav o ukrajinskom sukobu

 
Saudijski ministar spoljnih poslova, princ Fejsal bin Farhan, izjavio je da Rijad i druge arapske države zauzimaju nepristrasan stav u ukrajinsko-ruskom sukobu i da žele da održe veze sa obe strane. On je to izjavio nakon završetka samita Arapske lige u Džedi u petak, kojem je prisustvovao ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.
„Od početka krize, arapske zemlje su zauzele poziciju pozitivne neutralnosti, otvarajući dijalog i sa ruskom i sa ukrajinskom stranom, obezbeđujući istovremeno arapske odnose sa dve strane“, izjavio je diplomata i dodao „pozdravljamo stavove obe strane rusko-ukrajinskog sukoba“. Ukrajinski lider je insistirao, ne izdvajajući nikoga, da neke arapske nacije zatvaraju oči pred „ilegalnim aneksijama“ Moskve. Saudijska Arabija je odbila da učestvuje u zapadnim sankcijama Moskvi, koje uključuju napore da se smanji njen izvoz energije. Nastavak saradnje Rijada sa Rusijom preko OPEK+, organizacije zemalja izvoznica nafte, izazvao je kritike iz SAD. Rijad je izrazio nadu da bi mogao da posreduje u rešavanju sukoba, obećavajući da će održavati trgovinske i diplomatske veze sa Rusijom i Ukrajinom. Nakon sastanka sa Zelenskim ranije u petak, saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman govorio je o „spremnosti kraljevine da nastavi da posreduje u naporima između Rusije i Ukrajine“. On je dodao da će „podržati sve međunarodne napore u cilju političkog rešavanja krize na način koji doprinosi postizanju bezbednosti“. Saudijski ministar spoljnih poslova posetio je Kijev i Moskvu na razgovorima na visokom nivou 2022. godine, a kasnije je izjavio da je bin Salman bio uključen u pregovore o razmeni zarobljenika između dve strane prošlog septembra, što je pozdravio kao „humanitarni napredak“.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.