RT: SAD upozoravaju na novu rusku ofanzivu u Ukrajini

Izvor: Vostok.rs, 25.Apr.2023, 23:43

RT: SAD upozoravaju na novu rusku ofanzivu u Ukrajini

  Ukrajinske snage mogle bi da se suoče sa više ruskih napada čak i dok pripremaju sopstvenu kontraofanzivu, upozorio je portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.
„Na proleće, kada se vreme popravi, a već počinje da se poboljšava… možemo očekivati da će Rusi želeti da krenu u ofanzivu u nekim oblastima“, rekao je Kirbi u petak za državnu novinsku agenciju Glas Amerike. „Želimo da budemo sigurni da su Ukrajinci u stanju da se bolje brane od toga i ako izaberu sopstvene ofanzivne operacije, da imaju sposobnosti da ih sprovedu“, dodao je on. Kijev je mesecima obećavao da će pokrenuti kontraofanzivu protiv Rusije negde ovog proleća, nakon što je dobio oružje i obuku za svoje trupe od SAD i drugih stranih podržavalaca. Međutim, operacija se do sada nije materijalizovala i možda neće početi do leta, prema nedavnim komentarima ukrajinskog premijera Denisa Šmigala. Neki ukrajinski zvaničnici, uključujući ministra spoljnih poslova Dmitrija Kulebu, upozorili su da se dugo očekivana ofanziva ne tretira kao odlučan trenutak u sukobu. Nekoliko izveštaja u američkim medijima ukazuje da ukrajinski pritisak – ako i kada dođe – možda neće dovesti do značajnih dobitaka. Skeptici su naveli gubitke na bojnom polju, uključujući među iskusnim vojnicima, nedostatak artiljerijske municije i sve veći pritisak ruskih trupa kao faktore koji potkopavaju ukrajinsku poziciju. Grad Artjomovsk, poznat kao Bahmut u Ukrajini, postao je mesto nekih od najkrvavijih borbi ove godine. Ruske snage su postepeno napredovale i sada su u procesu zauzimanja najzapadnijeg dela grada, koji ostaje pod kontrolom Kijeva. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski proglasio je grad „tvrđavom“ i odbio je da povuče trupe, uprkos ponovljenim pozivima američkih zvaničnika da to učine, navode zapadni mediji, pozivajući se na poverljiva dokumenta koja su navodno procurila iz Pentagona. Zelenski se navodno plaši da bi pad grada pogodio moral i nastavio je da ga se drži uprkos velikim gubicima ukrajinskih trupa. Jevgenij Prigožin, komandant Vagner grupe, koja je igrala značajnu ulogu u borbi za Artjomovsk, dodao je ove nedelje da očekuje da Kijev krene u kontraofanzivu čim taj grad zauzme Rusija. „Zelenskom će biti potrebna velika pobeda. I zbog toga će krenuti u kontraofanzivu“, rekao je Prigožin. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.