RT: SAD prisiljavaju Evropu da napusti ruski gas i kupuje skuplji američki - Lavrov

Izvor: Vostok.rs, 15.Jan.2018, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: SAD prisiljavaju Evropu da napusti ruski gas i kupuje skuplji američki - Lavrov


Izvor:
Vostok / RT

Sjedinjene Američke Države se plaše poštene konkurencije u energetskom sektoru i otežavaju realizaciju ruskog projekta - gasovod "Severni tok 2", izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Postoji represija u energetskom sektoru protiv "Severnog toka 2". To su SAD koje ga politizuju, što dovodi do podele u Evropi i gušenja Ukrajine", rekao je on na konferenciji za novinare u ponedeljak.

"Vašington jasno prisiljava evropljane da napuste "Severni tok 2" , uprkos činjenici da bi isporuka gasa Nemačkoj preko gasovoda mogla biti kraća za 2.000 km nego kroz Ukrajinu, a troškovi tranzita mogli bi se prepoloviti", rekao je ruski diplomata.

"Evropljani se prisiljavaju da kupuju mnogo skuplji tečni gas iz Sjedinjenih Država umesto ruskog gasa", dodao je Lavrov.

On je takođe rekao da SAD ne mogu izdržati poštenu konkurenciju Rusije u sektoru izvoza gasa.

Rusija planira izgradnju gasovoda "Severni tok 2" po dnu Baltičkog mora prema Nemačkoj kako bi udvostručila postojeći kapacitet gasovoda od 55 milijardi kubnih metara godišnje.

Projekat se suočio sa žestokim otporom nekih članica EU, posebno baltičkih država i Poljske. Kažu da će gasovod prekinuti dovod gasa preko Ukrajine i rezultirati ruskim monopolom na tržištu gasa EU.

Druge zemlje poput Austrije, Mađarske i Nemačke su za kupovinu ruskog gasa.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lavrov: Rusija neće podržati američke pokušaje promjene sporazuma s Iranom

Izvor: SEEbiz.eu, 15.Jan.2018

MOSKVA - Nakon Irana i Kine i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u ponedjeljak da Moskva neće podržati pokušaje Washingtona da promijeni iranski nuklearni sporazum...Lavrov je to rekao nekoliko dana nakon objave američkog predsjednika Donalda Trumpa da će posljednji put obustaviti...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Lavrov: SAD destabilizuju svet, probleme rešavaju diktatima

Izvor: N1 televizija, 15.Jan.2018

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov optužio je Sjedinjene Američke Države za destabilizaciju sveta, zbog rešavanja globalnih problema diktatima i ultimatumima...Lavrov je svoju godišnju konferenciju za novinare posvetio kritikujući glavne geopolitičke konkurente Rusije, navodeći kao...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.