RT: SAD prave „komponente biološkog oružja“ u Ukrajini

Izvor: Vostok.rs, 12.Apr.2023, 01:29

RT: SAD prave „komponente biološkog oružja“ u Ukrajini

SAD koriste Ukrajinu za proizvodnju komponenti za biološko oružje, rekao je u utorak komandant ruskih snaga za nuklearnu, biologiju i hemijsku odbranu. General-potpukovnik Igor Kirilov kaže da je ruska vojska pronašla dovoljno dokaza o tome u Donjecku, Lugansku i Hersonu.
„Ne sumnjamo da su SAD, pod maskom da obezbede globalnu biobezbednost, sprovele istraživanje dvostruke namene, uključujući stvaranje komponenti biološkog oružja, u neposrednoj blizini ruskih granica“, rekao je Kirilov poslanicima. On je rekao da je vojska došla do ovog zaključka nakon što je intervjuisala više očevidaca i pregledala oko 2.000 stranica dokumentacije pronađene u Hersonskoj oblasti i Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Istraga je takođe uključila parlamentarnu radnu grupu i savezne organe za sprovođenje zakona. Moskva je izrazila zabrinutost zbog mreže tajnih laboratorija koje finansiraju SAD u Ukrajini u ranim nedeljama sukoba, i od tada je često iznosila javne dokaze o programu. Američka vlada potvrdila je postojanje laboratorija prošlog marta, ali je insistirala da one nisu ni nelegalne ni namenjene za vojnu svrhu, uprkos činjenici da je veliki deo njihovog finansiranja išao preko Pentagona. Prema rečima Kirilova, istraga je identifikovala konkretne osobe uključene u vojna biološka istraživanja na teritoriji SAD i Ukrajine. Takođe je napomenuo da činjenice koje je objavilo Ministarstvo odbrane Rusije nisu osporene. „Niko, uključujući zapadne zemlje, nije sumnjao u autentičnost objavljenih dokumenata“, rekao je general. Moskva je podnela pitanje biolaboratorija UN-u prošlog oktobra, zahtevajući međunarodnu istragu, ali su taj predlog blokirale SAD, Velika Britanija i Francuska u Savetu bezbednosti. Program u Ukrajini je ranije bio poznat kao „Zajedničko biološko istraživanje“, ali je od tada preimenovan u „Istraživanje biološke kontrole“, prema dokumentima koje je Kirilov predstavio prošle nedelje. SAD su okrivile navodnu „rusku kampanju dezinformacija“ za pojačani nadzor javnosti nad biolaboratorijama. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu. Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvest

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.