RT: SAD poslale brod na daleki istok Rusije, navodno se pripremaju i za ulazak Crno more

Izvor: Vostok.rs, 06.Dec.2018, 09:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: SAD poslale brod na daleki istok Rusije, navodno se pripremaju i za ulazak Crno more

Izvor: Vostok / RT Američki razarač je prošao blizu ruske obale, kod baze pacifičke flote u Vladivostoku, u prvom takvom koraku od Hladnog rata. Još jedan američki brod se očekuje uskoro u Crnom moru, usred tenzija između Rusije i Ukrajine. Brod "Mekembel" je došao u blizinu zaliva Petar Veliki kako bi se "suprotstavio prekomernim pomorskim zahtevima Rusije i podržao prava, slobode i zakonitu upotrebu mora" koje uživaju SAD i drugi, saopštio je portparol američke Pacifičke flote Račel Mekmar. Američka mornarica naziva takve akcije "Operacija slobode plovidbe". Poslednji put kada je takva vrsta akcije bila sprovedena na ovom području je 1987. godine, na vrhuncu tenzija Hladnog rata sa Sovjetskim Savezom.
The US sailed the guided missile destroyer USS McCampbell Wednesday "in the vicinity of Peter the Great Bay to challenge Russia's excessive maritime claims" in the Sea of Japan, according to the US Navy https://t.co/GXNa6NwGSB
— Ryan Browne (@rabrowne75) December 5, 2018  
"Ove operacije pokazuju da će SAD leteti, ploviti i raditi tamo gde god to dopušta međunarodni zakon", rekao je Mekmar. "To je tako u Japanskom morju, kao i na drugim mestima širom sveta". Zaliv Petar Veliki je dobio ime po ruskom caru i u njemu se nalazi baza ruske Pacifičke flote. Prisustvo američkog razarača u toj oblasti je uporedivo sa prisustvom ruskog broda kod San Diega, Kalifornije ili Perl Harbura na Havajima.   Vašington ne priznaje teritorijalne tvrdnje Rusije u Japanskom morju, a zvaničnik mornarice koji je govorio za Si-en-en, rekao je da su oni prešli granicu od 12 nautičkih milja, zagarantovanih Konvencijom Ujedinjenih nacija o pravu mora. Dok je Rusija ratifikovala konvenciju, SAD nisu. Međutim, to nije sve. Američka mornarica takođe bi mogla da pošalje ratni brod u Crno more u bliskoj budućnosti. Si-en-en je objavio da je Stejt department obavestio Tursku o nameri da pošalje ratni brod kroz Bosfor i Dardaneli, a što zahteva obaveštenje 15 dana unapred pod uslovima Montrealske konvencije iz 1936. godine. Ugovor iz 1936. takođe ograničava prisustvo brodova iz zemalja koje ne graniče sa Crnim morem na najviše 21 dan. SAD su poslednji put imale brod na tom području još u oktobru. Anonimni američki zvaničnici rekli su za Si-en-en da je ovaj potez odgovor na incident prošlog meseca između ruskih i ukrajinskih brodova u Kerčskom moreuzu, koji povezuje Azovsko i Crno more. "Mi rutinski sprovodimo operacije u cilju unapređenja bezbednosti i stabilnosti u rejonu Šeste flote SAD, uključujući međunarodne vode i vazdušni prostor Crnog mora", rekao je portparol flote komandant Kajl Rejns.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Američki razarač demonstrativno prošao blizu Pacifičke flote Rusije

Izvor: Vesti-online.com, 06.Dec.2018

Raketni razarač SAD "Mekkembel" prošao je u neposrednoj blizini zaliva Petar Veliki u Primorju, gde se nalazi baza Pacifičke flote Rusije, saopštila je američka ratna mornarica..."'Mekkembel' je prošao na rubu zaliva Petar Veliki kako bi osporio preterane morske pretenzije Rusije i podržao prava,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.