RT: Rusija traži odgovor nakon što su kanadski poslanici aplaudirali ukrajinskom nacističkom veteranu SS

Izvor: Vostok.rs, 25.Sep.2023, 13:27

RT: Rusija traži odgovor nakon što su kanadski poslanici aplaudirali ukrajinskom nacističkom veteranu SS

 
Rusija će od Kanade tražiti objašnjenje zbog ovacije u parlamentu Ukrajincu koji je služio u nacističkoj diviziji tokom Drugog svetskog rata, izjavio je Oleg Stepanov, ambasador Moskve u Otavi.
Kontroverza je prvi put izbila prošle nedelje kada je AP objavio fotografiju snimljenu u Donjem domu parlamenta na kojoj se vidi nasmejani Volodimir Zelenski, ukrajinski predsednik, kako stišće pesnicu zajedno sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom, dok aplaudira osobi izvan kadra. U natpisu na fotografiji stoji da dvojica lidera „prepoznaju Jaroslava Hunku, koji je bio prisutan i koji se borio sa Prvom ukrajinskom divizijom u Drugom svetskom ratu pre nego što je kasnije emigrirao u Kanadu“. Predsedavajući Predstavničkog doma Entoni Rota predstavio je Hunku (98) kao „ukrajinsko-kanadskog veterana... koji se borio za nezavisnost Ukrajine protiv Rusa“. „On je ukrajinski heroj, kanadski heroj i zahvaljujemo mu se za svu njegovu službu“, dodao je on. Međutim, \'Prva ukrajinska divizija\' je poznata i kao \'1. galicijska divizija\', ili \'14. SS grenadirska dobrovoljačka divizija\', koju je formirala nacistička Nemačka u drugoj polovini Drugog svetskog rata uglavnom od ukrajinskih kolaboracionista iz zapadnog dela zemlje. Zloglasna jedinica učestvovala je u brutalnom antipartizanskom ratu, čineći zverstva nad poljskim, jevrejskim i ruskim civilima. U razgovoru za RIA Novosti u ponedeljak, Stepanov je izjavio da će ruska ambasada „tražiti objašnjenje od kanadske vlade“, dodajući da će diplomatske note biti poslate Ministarstvu spoljnih poslova i kabinetu premijera. Izaslanik je napomenuo da „nema iluzija“ da će ovaj protest imati bilo kakvog efekta, tvrdeći da je „sadašnji Trudoov kabinet u suštini oličenje neoliberalnog fašizma sa kojim ne možete poslovati“. Posle reakcije, posebno od strane jevrejske zajednice, predsednik parlamenta se javno izvinio što je pozvao Hunku i prihvatio je „punu odgovornost“ za njegove postupke. Trudoova kancelarija je tu odluku nazvala „ispravnom stvari“, dodajući da „kabinet premijera, niti ukrajinska delegacija nije unapred obaveštena o pozivu ili priznanju“.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ukrajina: Stigli američki tenkovi, u napadu na Krim ubijen ruski admiral

Izvor: VOA, 25.Sep.2023

Američki tenkovi Ejbrams stigli su u Ukrajinu, izjavio je u ponedeljak predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. "Dobre vesti od ministra (odbrane) Umerova. Ejbramsi su već u Ukrajini i spremaju se da pojačaju naše brigade", rekao je on preko aplikacije za razmenu poruka Telegram. "Zahvalan sam...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.