RT: Rusija pogodila bazu „stranih plaćenika“ u Ukrajini – MO

Izvor: Vostok.rs, 04.Apr.2024, 23:53

RT: Rusija pogodila bazu „stranih plaćenika“ u Ukrajini – MO

Ruska vojska izvela je precizne udare na skladište municije i privremenu bazu za strane plaćenike u ukrajinskoj oblasti Harkov, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Moskvi.
Obe mete su se nalazile u blizini grada Merefa, oko 20 kilometara jugozapadno od Harkova, navodi se u saopštenju objavljenom u četvrtak. U napadu su učestvovali „operativno-taktička avijacija, bespilotne letelice, raketne snage i artiljerija“, dodaje se. Koordinator Sergej Lebedev izjavio je u intervjuu agenciji RIA Novosti da je jedna od meta bila fabrika u Merefi, gde su kijevske trupe proizvodile i skladištile dronove, dok je druga bila tenkovska škola u kojoj su bili tenkovi i instruktori koje su obezbedile strane pristalice Ukrajine. Pogođen je i voz u kojem su bile ukrajinske trupe i oprema, koji se iskrcavao nedaleko od škole u vreme udara, naveo je on. Međutim, zvaničnici tek treba da potvrde ove detalje. Ranije u četvrtak, ukrajinski zvaničnici i mediji javili su da je stambena infrastruktura u Harkovu pogođena dronovima. Prema izveštajima, u napadima su poginule najmanje četiri osobe. Dronovi su navodno pogodili i termoelektranu koja se nalazi u blizini sela Slobožanske, 55 kilometara od Harkova. Moskva je više puta govorila da njene snage ne gađaju civile. Ruske snage su prvi put počele da gađaju energetsku infrastrukturu Ukrajine u jesen 2022. kao odgovor na bombardovanje Krimskog mosta. Kijev je u početku negirao odgovornost, ali je kasnije priznao svoju umešanost u napad. Prošlog meseca ruska vojska je izvela masivan talas udara na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, što je izazvalo rasprostranjene nestanke struje. Rusija je pojačala svoje vazdušne napade na ukrajinske vojne ciljeve i kritičnu infrastrukturu nakon nedavnih pokušaja upada Kijeva u ruske oblasti Belgorod i Kursk, kao i neselektivnih napada na naselja duž granice. Ruski predsednik Vladimir Putin prošlog meseca je predložio da se na teritorijama koje kontroliše Kijev uspostavi „sanitarni kordon“ – neka vrsta tampon zone – kako bi se zaštitilo rusko stanovništvo u regionima koji se graniče sa Ukrajinom.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.