RT: Rusija istražuje američkog proizvođača slatkiša zbog finansiranja ukrajinske vojske – TASS

Izvor: Vostok.rs, 07.Jul.2023, 15:45

RT: Rusija istražuje američkog proizvođača slatkiša zbog finansiranja ukrajinske vojske – TASS

  Tužilaštvo Moskovske oblasti proverava da li je američka prehrambena kompanija Mars davala novac ukrajinskoj vojsci usred sukoba sa Rusijom, prenela je agencija TASS.
Tužioci „trenutno... sprovode inspekciju nezakonitih aktivnosti Marsa“, izjavio je agenciji u petak predstavnik policije. Proizvođač Snikersa, M&M i drugih poslastica „ispituje se zbog pružanja finansijske podrške Oružanim snagama Ukrajine“, izjavio je on. Prema izvorima TASS-a, tužioci istražuju i zaradu koju je ostvarila ruska filijala Marsa i kako je ona povezana sa poreskim uplatama kompanije. Načelnik Federalnog projekta za bezbednost i borbu protiv korupcije Vitalij Borodin je prošle nedelje zatražio od ruskog generalnog tužioca da izvrši reviziju Marsa. Aktivista je tvrdio da je kompanija zarađivala milijarde u Rusiji dok je sponzorisala Ukrajinu i potencijalno, ukrajinske oružane snage pod maskom humanitarne pomoći. Nekoliko nedelja nakon pokretanja ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini u februaru 2022, tadašnji izvršni direktor Marsa, Grant Rid, izjavio je da kompanija zaustavlja sve reklamne kampanje u Rusiji i obustavlja investicije u zemlji. Međutim, ruske fabrike proizvođača hrane su nastavile da rade, a njihovi proizvodi su ostali široko dostupni u prodavnicama širom zemlje. Prema Bloombergu, Mars je prošle godine u Rusiji zaradio 177 milijardi rubalja (oko 16,3 milijarde dolara), što je povećanje od 14 odsto u odnosu na 2021. U maju ove godine, Mars je najavio donaciju od 13,5 miliona dolara „kako bi pomogao ljudima i njihovim kućnim ljubimcima u Ukrajini“. Navodi se da će sredstva biti distribuirana preko Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Agencije UN za izbeglice (UNCHR) i drugih međunarodnih organizacija. Doprinos je bio dodatak na još 12 miliona dolara koje je kompanija obezbedila za pomoć Ukrajini ranije tokom sukoba. „I dalje smo tužni zbog užasnog rata Rusije u Ukrajini. Mi nastavljamo da stojimo uz narod Ukrajine... koji je pokazao izuzetnu otpornost i hrabrost pod okolnostima koje niko nikada ne bi trebalo da iskusi“, navodi se u saopštenju Marsa.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.