RT: Rat u Ukrajini je naš rat, to je svačiji rat jer je pobeda Ukrajine strateški imperativ za sve nas - London

Izvor: Vostok.rs, 28.Apr.2022, 17:02

RT: Rat u Ukrajini je naš rat, to je svačiji rat jer je pobeda Ukrajine strateški imperativ za sve nas - London

Svetski poredak stvoren posle Drugog svetskog rata i Hladnog rata više ne funkcioniše, tako da je Zapadu potreban „globalni NATO“ da bi ponovo vodio geopolitiku, izjavila je ministar spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras tokom velikog spoljnopolitičkog govora. Trasova je takođe pozvala vojni blok koji predvode SAD da pošalje više „teškog naoružanja, tenkova i aviona“ u Ukrajinu, te dodala da će se Kina suočiti sa istim tretmanom kao i Rusija „ako ne bude igra po pravilima“. „Moja vizija je svet u kome su slobodne nacije samopouzdane i u usponu. Gde se sloboda i demokratija jačaju kroz mrežu ekonomskih i bezbednosnih partnerstava“, rekla je ona. Nazivajući ovaj aranžman „mrežom slobode“, ustvrdila da je to neophodno jer su se ekonomske i bezbednosne strukture razvijene posle 1945. godine, kao što je Savet bezbednosti UN „do sada izobličile i omogućavale, a ne obuzdavale agresiju”. „Geopolitika se vratila“, naglasila je ona. Kolektivni Zapad i njegovi saveznici treba da snabdevaju Kijev „teškim oružjem, tenkovima, avionima – kopajući duboko u naše zalihe, povećavajući proizvodnju“, rekkla je ona, jer je cilj „izgurati Rusiju iz cele Ukrajine“ i ponovo izgraditi zemlju u skladu sa novim Maršalovim planom. "Rat u Ukrajini je naš rat, to je svačiji rat jer je pobeda Ukrajine strateški imperativ za sve nas."
   
Osim toga, NATO mora da obezbedi da „Zapadni Balkan i zemlje poput Moldavije i Gruzije imaju otpornost i sposobnosti da održe svoj suverenitet i slobodu“, i da podržava „svetu“ politiku otvorenih vrata, dodala je ona. Njene ambicije su prevazišle i Evropu, pošto je osudila „lažni izbor između evroatlantske bezbednosti i indo-pacifičke bezbednosti“. „U savremenom svetu nam je potrebno i jedno i drugo. Potreban nam je globalni NATO“, rekla je ona. „I moramo osigurati da demokratije poput Tajvana budu u stanju da se brane.“ Ukazujući na neviđene napore Londona da uvede embargo Rusiji, ona je insistirala da „ekonomski pristup više nije dat. To se mora zaraditi“, i da zemlje koje žele da to zarade „moraju da igraju po pravilima. A to uključuje i Kinu.”   (function() { VK.Widgets.Post(\"vk_post_-181214296_12861\", -181214296, 12861, \'OF56063ftCZWy1R01OWp-itVUra2\'); }()); Velika Britanija je poslala veliku količinu sistema naoružanja Ukrajini u poslednjih nekoliko meseci, uključujući protivoklopne sistem "NLAV" i oklopna vozila "Stormer". Britanski ministar oružanih snaga Džejms Hepi rekao je u sredu da bi bilo „potpuno legitimno“ da Ukrajina upotrebi oružje koje je isporučila Velika Britanija za napad na rusku teritoriju, na šta je ruska vojska upozorila da će na svaki takav napad uslediti odgovarajući odgovor. Trasova je otputovala u Rusiju početkom februara da upozori Moskvu, ali je na kraju široko ismejana nakon višestrukih grešaka u vezi sa geografijom. Prvo je zamenila Baltik sa Crnim morem u intervjuu za Bi-Bi-Si, a zatim je pala na trik pitanje od svog ruskog kolege Sergeja Lavrova i insistirala na tome da London „nikada neće priznati suverenitet Rusije“ nad Rostovom i Voronježom – ruskim regionima koje je zamenila za republike Donjecka i Luganska. Započevši svoju karijeru u kabinetu kao podsekretar za obrazovanje i brigu o deci 2012. godine, od tada je bila zadužena za poslove životne sredine, pravosuđe, trezor i međunarodnu trgovinu, pre nego što je zamenila Dominika Raba na mestu šefa Ministarstva spoljnih poslova u septembru prošle godine. Izvor: RT Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu. Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.