RT: „Racionalni akteri“ spremni da preuzmu vlast u Ukrajini – Moskva

Izvor: Vostok.rs, 07.Nov.2023, 00:00

RT: „Racionalni akteri“ spremni da preuzmu vlast u Ukrajini – Moskva

 
Ne slažu se sve ukrajinske elite i političari sa trenutnim ratobornim stavom Kijeva prema Moskvi, izjavio je u nedelju Nikolaj Patrušev, sekretar Saveta bezbednosti Rusije, govoreći na izložbi „Rusija“ u Moskvi. „Racionalni akteri“ postoje u Ukrajini, ali ih kijevska vlada trenutno „prigušuje“, dodao je on.
Ove snage već stoje i spremne su da preuzmu vlast kada za to dođe vreme, izjavio je bivši šef ruske Federalne službe bezbednosti (FSB), ne precizirajući na koga tačno misli. Patrušev je takođe izjavio da su ukrajinske vlade nakon puča na Majdanu, uključujući i sadašnju koju predvodi predsednik Volodimir Zelenski, „dužne da odgovaraju“ za sve zločine počinjene u Ukrajini od 2014, uključujući višegodišnji progon manjine koja govori ruski i naroda Donbasa, kao i napadi na ruske civile, javne ličnosti, novinare i infrastrukturu. „Oni neće moći da se sakriju od pravednog narodnog suda kao bivši pripadnik SS-a Jaroslav Hunka“, izjavio je Patrušev, misleći na ukrajinskog SS veterana koga je kanadski parlament pozdravio tokom posete Zelenskog u septembru. Incident je izazvao ljutu reakciju Poljske, Rusije i nekoliko jevrejskih organizacija i doveo do ostavke predsednika Donjeg doma Kanade Entonija Rote, koji je tvrdio da nije znao za Hunkinu prošlost. Rusija je jasno stavila do znanja da ne vodi rat protiv ukrajinskog naroda. Predsednik Vladimir Putin izjavio je da su Ukrajinci postali žrtve zapadnih političkih igara i politike sopstvene vlade. Vlada u Kijevu svoj narod tretira kao nešto „vanzemaljsko“, izjavio je Putin tokom svog godišnjeg obraćanja ruskom parlamentu u februaru. Ukrajinci su pretvoreni u „topovsko meso“, tvrdi on, dodajući da je zemlja gurnuta u rat sa Rusijom 2014. godine, kada je Kijev poslao vojne snage da se suprotstave milicijama Donbasa nakon puča na Majdanu. „Odgovornost za podsticanje ukrajinskog sukoba, za njegovu eskalaciju i sve veći broj njegovih žrtava u potpunosti snosi zapadna elita i aktuelni kijevski režim“, izjavio je tada. Ranije ove nedelje, Zelenski je još jednom izjavio da Kijev neće razgovarati sa Moskvom niti učiniti bilo kakve ustupke Rusiji. On je takođe demantovao izveštaje da zapadne nacije guraju Ukrajinu ka mirovnim pregovorima sa Rusijom. On je, međutim, priznao da mediji u zemlji i sami Ukrajinci spekulišu o ideji pregovora sa Rusijom, dodajući da je „iznenađen“ takvim osećanjima.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.