RT: Putin uporedio sukobe u Ukrajini i Gazi

Izvor: Vostok.rs, 15.Dec.2023, 00:55

RT: Putin uporedio sukobe u Ukrajini i Gazi

 
Sukob u Ukrajini, koji će uskoro ući u svoju treću godinu, doveo je do daleko manje razaranja od neprijateljstava između Hamasa i Izraela koja besne već nekoliko nedelja, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin tokom svoje godišnje maratonske sesije pitanja i odgovora u četvrtak.
Na pitanje turskog novinara da prokomentariše bliskoistočnu krizu, predsednik je to nazvao „katastrofom“. „Ceo svet vidi... Pogledajte specijalnu vojnu operaciju, a zatim šta se dešava u Gazi. I osetite razliku. U Ukrajini nema ništa slično“. On je podsetio da je generalni sekretar UN Antonio Gutereš opisao Gazu kao najveće svetsko „groblje za decu“, dodajući da „takva procena dovoljno govori“. Putin je, međutim, odbacio spekulacije da su UN izgubile ulogu u rešavanju konflikata, podsećajući da su prvobitno stvorene kao platforma za postizanje konsenzusa. „Ako se to ne dogodi, neće se donositi nikakve odluke. To je način na koji je to uvek funkcionisalo, posebno tokom Hladnog rata“, naveo je on i ponovio da ti mehanizmi treba da ostanu na mestu, inače bi UN mogle da izgube sav svoj uticaj. Predsednik je istakao da Rusija insistira na priznavanju države Palestine po principu UN. „Treba uspostaviti temeljnu osnovu za izraelsko-palestinsko rešenje“, objasnio je on. On je takođe pohvalio svog turskog kolegu Redžepa Tajipa Erdogana za njegove napore da smiri krizu u Gazi, dodajući da imaju slične stavove o situaciji. Turski predsednik je nesumnjivo lider „koji obraća pažnju na ovu tragediju i čini sve da promeni situaciju na bolje“, izjavio je Putin. Ruski lider je nagovestio da bi njih dvojica mogli da se sastanu početkom sledeće godine, dodajući da je takođe sarađivao sa nekoliko bliskoistočnih zemalja, istovremeno izražavajući podršku pružanju masovne humanitarne pomoći Gazi. U istom duhu, Putin je napomenuo da je otvoren za razmatranje mogućnosti otvaranja ruske bolnice u Gazi, iako je primetio da ga je Izrael upozorio da bi to bilo nesigurno. Hamas je pokrenuo iznenadni napad na Izrael 7. oktobra, a neprijateljstva su do sada rezultirala smrću više od 1.200 Izraelaca i 18.000 Palestinaca. Rusija, koja se dosledno zalaže za rešenje dve države, osudila je Hamas, ali je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog humanitarne cene izraelskih nemilosrdnih uzvratnih udara.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.