RT: Predsednik Predstavničkog doma SAD postavio ultimatum Bajdenu

Izvor: Vostok.rs, 06.Dec.2023, 01:03

RT: Predsednik Predstavničkog doma SAD postavio ultimatum Bajdenu

 
Da bi Predstavnički dom sa republikanskom većinom odobrio dodatna sredstva za Ukrajinu, prvo bi bilo potrebno da se obezbedi granica SAD sa Meksikom, poručio je predsednik Majk Džonson Beloj kući u utorak.
Republikanac iz Luizijane odgovorio je na javno pismo od ponedeljka direktorke Kancelarije za budžet Šalande Jang, koja je upozorila da su SAD „bez novca – i skoro bez vremena“ u smislu pomoći Ukrajini i Izraelu. Jang je tvrdila da bi prekid američke pomoći „poklekao Ukrajinu na bojnom polju“ i povećao „verovatnoću ruskih vojnih pobeda“. Džonson se prvo obratio Izraelu, napominjući da je Predstavnički dom odobrio zakon o dodatnim izdvajanjima za bezbednost Izraela 2. novembra, ali da su demokrate koje kontrolišu Senat „glasale da blokiraju razmatranje zakona”. Što se tiče Ukrajine, napisao je Džonson, republikanski stav je ostao nepromenjen od njegovog sastanka sa Jangovom i savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom 26. oktobra, kada je izneo „dva suštinska preduslova: bezbednost na našoj granici i kritički odgovori u vezi sa traženim sredstvima”. Šest dana ranije, predsednik Džo Bajden je najavio predlog da se sredstva za Izrael, Ukrajinu, Tajvan i imigracionu i graničnu zaštitu objedine u paket od 106 milijardi dolara, od čega bi oko 60 milijardi dolara išlo Kijevu. Dodatna sredstva za Ukrajinu „zavise od donošenja transformativnih promena zakona o bezbednosti granica naše zemlje“, napisao je Džonson u utorak. Dom je usvojio Zakon o bezbednosti granice iz 2023, „pre više od šest meseci“, primetio je, ali su demokrate u Senatu „odbile da deluju“ po njemu. Ukazujući na preko 6,5 miliona „ilegalnih susreta sa vanzemaljcima“ duž južne američke granice otkako je Bajden preuzeo dužnost, od kojih su 294 uključivala osobe „sa liste posmatranja terorista“, Džonson je situaciju nazvao „nesavesnom i neodrživom katastrofom“. Pored „ludila“ na granici, Džonson je primetio da Bela kuća i dalje duguje Kongresu „potpuni obračun o tome kako je prethodna američka vojna i humanitarna pomoć“ Ukrajini potrošena „i objašnjenje predsednikove strategije da obezbedi ubrzani put ka pobeda“. On je optužio Bajdena da „do sada nije predstavio jasno definisane ciljeve“ i da Kijevu nije obezbedio oružje koje mu je bilo potrebno na vreme. „Umesto da se angažuje sa republikancima u Kongresu kako bi razgovarali o logičkim reformama, Bajdenova administracija je ignorisala stvarnost, birajući umesto toga da se bavi političkim poziranjem“, izjavio je govornik Predstavničkog doma. Pregovori o zakonu o graničnoj bezbednosti u Senatu propali su ranije tokom dana, pošto su demokrate osudile predlog republikanaca kao „ekstreman“, tvrdeći da će „ukinuti azil kakav poznajemo“.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.