RT: Pomoćnik Zelenskog krivi Zapad za neuspehe Ukrajine na frontu

Izvor: Vostok.rs, 13.Okt.2023, 21:31

RT: Pomoćnik Zelenskog krivi Zapad za neuspehe Ukrajine na frontu

 
Zapadne pristalice Ukrajine odgovorne su za usporavanje kontraofanzive Kijeva, sugerisao je viši savetnik predsednika Volodimira Zelenskog, Mihail Podoljak, žaleći se da isporuke oružja predugo traju. Ranije ove nedelje, Kiril Budanov, šef Glavne obaveštajne uprave Ukrajine, priznao je da je kijevska vojska kasnila u pokušaju da otera ruske snage.
U intervjuu za ukrajinski Kanal 24 u četvrtak, Podoljak je upitan da li se slaže sa ocenom Kirila Budanova. Zvaničnik je odgovorio da kontraofanziva Kijeva kasni šest do devet meseci. On je objasnio da su se „intenzivni“ pregovori o isporuci oružja, koji su počeli prošle jeseni, pokazali kao dugotrajan proces, „s tim da se partneri plaše da priznaju da sve što je potrebno Ukrajini treba obezbediti što je pre moguće“. Prema rečima savetnika ukrajinskog predsednika, neki na Zapadu su usvojili pristup čekanja i gledanja, očigledno nisu sasvim sigurni da li Ukrajina može da izdrži pritisak Rusije, dodajući da ove navodne sumnje „sputavaju i pružanje pomoći i količinu pomoći”. On je otkrio da redovne posete predsednika Zelenskog zapadnim prestonicama imaju za cilj da sukob ostane na dnevnom redu. Njegov pomoćnik je istakao da se šef ukrajinske države takođe pokazuje „veoma efikasnim“ u zahtevima za poštovanje postojećih sporazuma o odbrani. U intervjuu listu Ukrajinska pravda objavljenom u četvrtak, šef obaveštajne službe Budanov je izjavio da ukrajinske snage ne samo da kasne, već da su potpuno „ispale iz toga“. On je naveo nekoliko stvari koje nisu išle tako „glatko“ kako se Kijev nadao. Zvaničnik je takođe izrazio zabrinutost da bi nedavni vojni sukob između Izraela i Hamasa potencijalno mogao da ometa nastavak snabdevanja Ukrajine oružjem ukoliko neprijateljstva na Bliskom istoku postanu dugotrajna. Ranije je predsednik Zelenski priznao da postoje problemi sa ukrajinskom kontraofanzivom, pokrenutom početkom juna. Prošlog meseca je izjavio da je operacija usporila zbog ruske vazdušne nadmoći i okrivio zapadne pristalice Kijeva što nisu snabdeli ukrajinske snage neophodnim oružjem. Zapadni vojni zvaničnici su takođe izjavili da se ruska odbrana pokazala otpornijom nego što se očekivalo. U međuvremenu, ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je prošle nedelje da je ukrajinska vojska od početka kontraofanzive izgubila čak 90.000 vojnika, skoro 1.900 oklopnih vozila i oko 557 tenkova.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.