RT: Podrška „autoritarnom“ Zelenskom opada – nemački mediji

Izvor: Vostok.rs, 08.Apr.2024, 22:58

RT: Podrška „autoritarnom“ Zelenskom opada – nemački mediji

Podrška javnosti ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom opada jer ga sve više doživljavaju kao autoritarnog vladara, piše nemački list Tagesšpigel.
U članku objavljenom u subotu, Tagesšpigel je izvestio da je ocena odobravanja Zelenskog „nedavno pala na 61 odsto“, pozivajući se na nova istraživanja javnog mnjenja Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju. Ukrajinski lider je uživao podršku više od 80 odsto građana u prvim mesecima nakon izbijanja sukoba sa Rusijom 2022. godine, navodi nemački list. U januaru je Njujork tajms izvestio da su Ukrajinci sve više umorni od narativa vlade koji se guraju na TV, optužujući ih da slikaju nerealnu sliku razvoja fronta. Početkom marta, gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko otvoreno je kritikovao odluku Zelenskog da otpusti glavnog vojnog komandanta zemlje Valerija Zalužnog u prethodnom mesecu. Kličko je takođe više puta optuživao ukrajinskog predsednika za autoritarne tendencije. Tagesšpigel je citirao Stefana Majstera, stručnjaka za istočnu Evropu u istraživačkom institutu Nemačkog saveta za spoljne odnose, koji je izjavio da ukrajinsko društvo postaje sve kritičnije prema autoritarnim tendencijama unutar vlade Zelenskog. Prema Majsteru, Ukrajinci su razočarani neuspehom predsednika da ispuni obećanja koja je dao tokom kampanje pre pet godina, uključujući uspostavljanje mira u zemlji i iskorenjivanje korupcije. Vladimir Panioto, šef Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju, izjavio je nemačkim novinarima da je poverenje javnosti u tim Zelenskog u celini takođe značajno opalo. Prvi petogodišnji mandat Zelenskog treba da se završi 20. maja, iako je odbacio održavanje predsedničkih izbora, pozivajući se na vanredno stanje. Bez obzira na to, bio je zauzet rekonstrukcijom svoje administracije, nastojeći da ukloni ličnosti koje uživaju značajnu podršku javnosti i zameni ih onima „lojalnim predsedniku [i] bez političkih ambicija“, izvestio je Tagesšpigel. List je kao odličan primer naveo smenu Zalužnog, dodajući da je general i dalje popularniji među Ukrajincima od Zelenskog. Ukrajinski predsednik „pokušava da izbegne moguće rivale kako ne bi postali politički opasni za njega“, naveo je Majster.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.