RT: Pentagon najavio vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti od 250 miliona dolara

Izvor: Vostok.rs, 18.Jun.2019, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Pentagon najavio vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti od 250 miliona dolara

 
SAD će Ukrajini pružiti vojnu opremu i oružje, kao i obuku i podršku u iznosu od 250 miliona dolara, saopštio je Pentagon, dodavši da će ukrajinska mornarica biti jedan od korisnika. Ukrajinska vojska će dobiti snajperske puške, bacače granata, radarske sisteme, opremu za noćno osmatranje i uređaje za komunikaciju, navodi se u saopštenju Pentagona. Izgleda da popis ne odstupa od onoga što je Kijev primio kao vojnu pomoć iz Vašingtona u prethodnim godinama. U saopštenju se navodi da će sa ovim paketom vojne pomoći SAD-a Ukrajini ukupna vrednost od 2014. godine dostići 1,5 milijardi dolara, a kada je u Kijevu uz podršku SAD-a izvršen državni udar, te zbačena ukrajinska vlada. Kijev je optužio Rusiju za početak sukoba i zatražio vojnu pomoć od zapadnih zemalja.
Vojna pomoć Vašingtona se znatno povećala za vreme Donalda Trampa, koji je pristao da Ukrajincima pruži naprednija smrtonosna oružja kao što su protiv-oklopne rakete, što njegov prethodnik u Beloj kući nije prihvatio. Saopštenje je usledilo u periodu tranzicije i preuzimanja dužnosti novog predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, koji je vodio predizbornu kampanju obećanjima da će iskoreniti korupciju i doneti mir u zemlji. Međutim, njegova retorika postala je ratobornija nakon njegove inauguracije.
Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut
Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

SAD planira osigurati dodatnu pomoć za ukrajinsku vojsku

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Jun.2019

Ministarstvo obrane SAD-a objavilo je da planira osigurati 250 milijuna dolara za jačanje vojnih sposobnosti Ukrajine, kako bi za zemlja bila sposobna da se nastaviti boriti protiv separatista koje podupire Rusija na istoku Ukrajine. Najnovija tranša pomoći pojačat će mornaričke i kopnene snage...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.