Izvor: Vostok.rs, 04.Dec.2023, 21:13

RT: Novac za Ukrajinu „očajnički“ potreban – Bela kuća

 
Bajdenova administracija „očajnički“ pokušava da oslobodi sredstva za pomoć ukrajinskoj vojsci u sukobu sa Rusijom, izjavio je koordinator Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće. Tokom pojavljivanja na Ej-Bi-Si Njuzu u nedelju, Džon Kirbi je upitan da li će američki predsednik Džo Bajden popustiti pred zahtevima republikanaca, koji insistiraju da „dodatni zahtev za nacionalnu bezbednost“ za Ukrajinu i Izrael od 106 milijardi dolara bude uslovljen povećanjem potrošnje na bezbednost američko-meksičke granice. Kirbi je odbio da odgovori na pitanje, rekavši da „neće preduhitriti predsednikovo donošenje odluka“. Umesto toga, on je ponovo naglasio važnost zaustavljenog paketa pomoći. „Reći ću vam u tom dodatnom zahtevu koji smo postavili... da, ima novca za Ukrajinu koji nam je očajnički potreban. Ima novca za Izrael. Ima i novca za graničnu bezbednost“, objasnio je on. Prema Kirbiju, plan reforme imigracije je predstavljen „prvog dana ove administracije“. Međutim, Kongres predvođen republikancima je to „u suštini ignorisao“. Ako su poslanici „ozbiljni u vezi sa imigracionom reformom, trebalo bi da uzmu taj predlog od strane predsednika. Takođe bi trebalo da usvoje naš dodatni zahtev, sve četiri glavne stavke tamo, koje takođe uključuju novac za Indo-Pacifik, su važne za našu nacionalnu bezbednost“, izjavio je on. Kirbi je pozvao Kongres da reaguje „odmah“ kako bi se rešio zastoj u vojnoj pomoći. Administracija se bori da progura paket pomoći od 106 milijardi dolara od početka oktobra, uglavnom zbog protivljenja republikanskih tvrdolinijaša, koji se opiru daljem finansiranju Kijeva. Bajdenova administracija je Ukrajini pružila više od 76 milijardi dolara vojne i druge pomoći od početka sukoba između Moskve i Kijeva u februaru 2022. Međutim, tok novca je nedavno prestao. Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin, koji je prošlog meseca posetio Kijev, mogao je samo da najavi novi paket oružja i municije vredan 100 miliona dolara. Prošle nedelje, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da će snage Kijeva preći na izgradnju utvrđenja, priznajući da kontraofanziva, koja je počela početkom juna i u velikoj meri se oslanjala na hardver koji je isporučio Zapad, nije uspela da pruži željene rezultate. Prema ruskim procenama, Ukrajina je izgubila preko 125.000 vojnika i 16.000 komada teške opreme u neuspešnim pokušajima napredovanja u poslednjih šest meseci.
 
Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
 
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.