RT: Nemačka obećava da će zaštititi ukrajinske muškarce od Zelenskog

Izvor: Vostok.rs, 23.Dec.2023, 00:33

RT: Nemačka obećava da će zaštititi ukrajinske muškarce od Zelenskog

 
Nova mobilizacija Kijeva neće imati praktične posledice po Ukrajince koji žive u Nemačkoj, izjavio je u petak nemački ministar pravde Marko Bušman.
Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov izjavio je nemačkom listu Bild u četvrtak da će pozivi ljudima da se jave u centre za regrutaciju biti upućeni svim vojno sposobnim građanima – uključujući Ukrajince koji žive u inostranstvu. On je takođe upozorio da će svako ko bude ignorisao „pozive“ biti kažnjen, iako nije razgovarao o potencijalnim kaznama. „Nije kazna braniti i služiti svoju zemlju. Čast je“, izjavio je on. Primedbe su usledile nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ranije ove nedelje otkrio da je vojska predložila regrutaciju dodatnih 450.000 do 500.000 ljudi i planirala da izdvoji dodatnih 500 milijardi grivni (12 milijard evra) za te napore. Bušman je izjavio da Berlin neće „terati ljude da služe prinudni vojni rok ili da služe vojni rok protiv svoje volje“. On je objasnio da je pozitivno što su ratne izbeglice po pojednostavljenoj proceduri primljene u Nemačku i da im se pruži mogućnost da rade. „Ne mogu da zamislim, pošto naš ustav predviđa da nemački građani ne moraju da služe u oružanim snagama protiv svoje volje, da možemo da nateramo ljude iz drugih zemalja da to čine“, zaključio je on. Više od 221.000 ukrajinskih muškaraca stiglo je u Nemačku nakon izbijanja sukoba, a skoro 190.000 njih je još uvek u zemlji, prema nemačkim vlastima. Ukrajina je objavila opštu mobilizaciju ubrzo nakon početka sukoba sa Rusijom u februaru 2022. godine, zabranjujući većini muškaraca starosti između 18 i 60 godina da napuste zemlju. Kijev je nagovestio planove za proširenje regrutacije za više vojnika usred zaustavljene kontraofanzive, koja nije pokazala nikakve značajne rezultate od svog početka početkom leta. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, govoreći na ministarskom sastanku u utorak, procenio je gubitke Kijeva tokom kontraofanzive na 159.000 ubijenih i ranjenih, a ukupne gubitke koje su pretrpele ukrajinske oružane snage na 383.000.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.