RT: Nemačka najavila paket vojne pomoći Ukrajini od 500 miliona evra

Izvor: Vostok.rs, 20.Mar.2024, 00:51

RT: Nemačka najavila paket vojne pomoći Ukrajini od 500 miliona evra

Nemačka će Ukrajini isporučiti oružje i municiju u vrednosti od 500 miliona evra, saopštio je u utorak ministar odbrane Boris Pistorijus. Uprkos nedostatku ljudstva i municije kod kuće, Berlin se obavezao da će ove godine potrošiti 7 milijardi evra na vojnu pomoć Kijevu.
„Ponovo smo sastavili paket pomoći vredan skoro pola milijarde evra“, izjavio je Pistorijus novinarima na sastanku takozvane ukrajinske odbrambene kontakt grupe u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u utorak. Paket će uključivati 10.000 artiljerijskih granata iz zaliha Bundesvera (nemačke vojske), a isporuke će početi „odmah“, izjavio je Pistorijus. Biće poslato i 100 vozila pešadije i 100 neoklopnih vozila, dodao je ministar. Nemačka će takođe kupiti 180.000 granata od dobavljača koji nisu iz EU u okviru veće inicijative koju vodi Češka, a još 100.000 direktno od odbrambenih kompanija, najavio je Pistorijus. Nemačka je drugi najveći zapadni podržavalac Ukrajine, iza SAD. Berlin je do danas Kijevu dao 22 milijarde evra pomoći, uključujući 17,7 milijardi evra vojne pomoći, prema podacima koje je prikupio Kilski institut za svetsku ekonomiju. Kada se uključi pomoć koja se prenosi preko EU, Nemačka je Ukrajini predala ukupno 28 milijardi evra, rekao je kancelar Olaf Šolc u februaru. Šolc i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisali su prošlog meseca „dugoročni“ bezbednosni pakt, prema kojem se nemački kancelar obavezao da će Ukrajini dati dodatnih 7 milijardi evra vojne pomoći ove godine i nastaviti da naoružava Kijev u narednoj deceniji. Međutim, ovaj izdatak je naštetio vojnoj spremnosti Nemačke. Parlamentarni izveštaj objavljen prošle nedelje identifikovao je nestašice municije, rezervnih delova, tenkova, brodova i aviona, kao i starenje i smanjenje radne snage. Iako su ovi problemi prethodili sukobu u Ukrajini, izveštaj je otkrio da su postali „još veći“ otkako je Šolc počeo da izvlači oružje i opremu iz nemačkih zaliha da bi ih slao u Kijev. Uprkos Šolcovoj najavi programa ponovnog naoružavanja u vrednosti od 100 milijardi evra 2022. godine, nemački vojnici su prošle godine izjavili Njujork tajmsu da im još uvek nedostaje adekvatna municija za vežbe, da žive u kasarnama ispod standarda i da nisu uspeli da ispaljuju najnovije haubice Bundesvera, koje su sve poslate u Ukrajinu.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.