Izvor: Vostok.rs, 12.Jan.2024, 00:43

RT: Ne zna se gde je oružje u vrednosti od milijardu dolara – izveštaj Pentagona o Ukrajini

 
Prema novom izveštaju generalnog inspektora Pentagona, sofisticirano oružje, u vrednosti od više od milijardu dolara, koje su SAD poslale Ukrajini je loše praćeno. Redigovana verzija izveštaja istrage objavljena je u četvrtak, dan nakon što je dostavljena američkom Kongresu.
Istraga je usredsređena na primenu procedure poboljšanog praćenja krajnje upotrebe (EEUM) od strane Pentagona. Ove procedure se primenjuju na ograničen spektar visoko osetljive i sofisticirane opreme i naoružanja, uključujući raketne sisteme postavljene na ramenu, bespilotne letelice kamikaze, uređaje za noćno osmatranje i drugi hardver. Prema izveštaju, SAD i njihove partnerske zemlje isporučile su Ukrajini hardver za EEUM vredan oko 1,7 milijardi dolara. Međutim, uprkos naporima Pentagona i ukrajinske vojske da sprovedu potrebne inventare opreme, i dalje postoje značajna ograničenja osoblja i izazovi odgovornosti. Od 2. juna 2023, otprilike 59% ukupne vrednosti, nešto više od milijardu dolara, ostalo je nepropisno praćeno. Nedostatak odgovarajuće odgovornosti „može povećati rizik od krađe i preusmeravanja” sofisticirane opreme označene EEUM, navodi se u izveštaju. Do sada, generalni inspektor zapravo nije imao zadatak da otkrije da li je hardver koji se nije pratio zaista ukraden. „Bilo je van okvira naše procene da utvrdimo da li je došlo do preusmeravanja takve pomoći“, navodi se u izveštaju. Generalni inspektor Pentagona „sada ima osoblje stacionirano u Ukrajini“ i nastavlja da istražuje „navode o kriminalnom ponašanju u vezi sa bezbednosnom pomoći SAD Ukrajini“. Tvrdnje o zloupotrebi i krađi vojne opreme, koju je kolektivni Zapad raskošno sipao u Ukrajinu, pojavile su se rano u sukobu između Moskve i Kijeva, koji je izbio još u februaru 2022. Na primer, prijavljeno je da je sofisticirano oružje koje se isporučuje zemlji, kao što su dronovi kamikaze „Svitčblejd“ američke proizvodnje ili lanseri protivtenkovskih raketa NLAV sa ramena, lako dostupni za kupovinu na \'darknetu\'. Oružje namenjeno Ukrajini takođe se navodno pojavljivalo tokom sukoba širom sveta, uključujući tekuću eskalaciju na Bliskom istoku između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.