RT: Najviši ukrajinski general nije zadovoljan američkim ograničenjima

Izvor: Vostok.rs, 16.Jul.2023, 12:39

RT: Najviši ukrajinski general nije zadovoljan američkim ograničenjima

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine general Valerij Zalužni izjavio je za Vašington post u intervjuu objavljenom u petak da su SAD ograničile upotrebu raketa dugog dometa u njegovoj zemlji i primorale njegovu vojsku da improvizuje kako bi napala Rusiju.
„Da bih spasio svoj narod, zašto moram da pitam nekoga za dozvolu šta da radim na neprijateljskoj teritoriji?“ Zalužni je, kako se navodi, izjavio za Post, u onome što je opisano kao redak intervju, žaleći se na ono što je medijska kuća nazvao „figurativnim zapadnim lisicama na njegovim vojnim operacijama“. „Iz nekog razloga, moram da mislim da mi tamo nije dozvoljeno ništa da radim. Zašto? Zato što će [ruski predsednik Vladimir] Putin... upotrebiti nuklearno oružje? Decu koja umiru nije briga“, citira se general. Zalužni je tvrdio da je na Ukrajincima da odluče „kako da ubiju ovog neprijatelja. Na njegovoj teritoriji je moguće i potrebno ubijati u ratu. Ako se naši partneri plaše da upotrebe svoje oružje, mi ćemo ubijati svojim“, izjavio je on američkom izdanju. Prema Zalužnijem, on zaobilazi zapadna ograničenja koristeći oružje proizvedeno u Ukrajini za udare preko granice, dok se zvanični Kijev pretvara da se to nije dogodilo. Ukrajinsko ministarstvo odbrane je tek nedavno priznalo bombaški napad na Krimski most u oktobru prošle godine. Post je opisao Zalužnog kao „čoveka kome Ukrajinci veruju da će ih čuvati, a zapadni partneri veruju mu sa milijardama u bezbednosnoj pomoći“. Međutim, general se žalio da mu Zapad nije dao dovoljno za borbu. On želi superiornost u vazduhu, krstareće rakete dugog dometa i mogućnost da ima onoliko artiljerijskih granata koliko Rusija može da ispali, kako se navodi u izdanju. On takođe želi da „povrati” Krim, poluostrvo koje je velikom većinom glasalo za ponovno priključenje Rusiji nakon puča u Kijevu 2014. „Čim budem imao sredstva, uradiću nešto. Briga me - niko me neće zaustaviti", izjavio je Zalužni za Post. Ukrajina je u ovom trenutku gotovo u potpunosti zavisna od SAD i njenih saveznika u pogledu oružja, opreme i municije. Prema procenama ruskog Ministarstva odbrane, kolektivni Zapad je Kijevu samo 2022. dostavio materijalnu pomoć u vrednosti od 100 milijardi dolara. Američki i britanski zvaničnici javno su podsetili ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog na samitu NATO-a u Vilnjusu ove nedelje da bi mogao da pokaže više zahvalnosti za svu vojnu pomoć koju je njegova vlada dobila.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.