RT: Mirovni pregovori  počinju u julu – mediji

Izvor: Vostok.rs, 26.Jun.2023, 14:46

RT: Mirovni pregovori počinju u julu – mediji

Mirovni pregovori o ukrajinskom sukobu mogli bi da počnu već sledećeg meseca, tvrdi nemački TV kanal ARD. Prema pisanju javnog emitera, visoki zvaničnici brojnih globalnih sila održali su sastanak prošle nedelje u glavnom gradu Danske Kopenhagenu da bi razgovarali o tom pitanju.
ARD je u nedelju izvestio da je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan bio među prisutnima na događaju. Kako prenosi emiter, glavni cilj skupa bio je da se obezbedi podrška „neutralnih“ zemalja poput Kine, Indije, Brazila i Južne Afrike. Sastanak visokog ranga predstavljao je veliki korak napred ka stvarnim mirovnim pregovorima, tvrdi ARD. Pozivajući se na svoj briselski biro, dodaje se da bi razgovori mogli da počnu već u julu. Prošlog četvrtka Fajnenšel tajms je izvestio da će Salivan, zajedno sa visokorangiranom zvaničnicom Stejt departmenta Viktorijom Nuland, voditi „diplomatsku ofanzivu“ na zahtev Ukrajine. Njihov navodni cilj bio je da ubede sile sa „globalnog juga“ da smanje svoje odnose sa Rusijom. Međutim, zvaničnici nisu bili sigurni da će uspeti, tvrdi FT. List je citirao anonimnog evropskog zvaničnika koji je priznao da „ostatak sveta nije ubeđen“ u stav Zapada. Brazil, Indija, Kina i Južna Afrika su sve članice BRIKS-a – ekonomskog bloka koji Rusiju smatra svojom petom članicom. Svi su odbili da se pridržavaju zapadne linije i uvedu sankcije Moskvi zbog njenih akcija tokom sukoba sa Ukrajinom.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.