RT: „Mi nismo u ratu sa Rusijom“, kaže Šolc Makronu

Izvor: Vostok.rs, 15.Mar.2024, 23:58

RT: „Mi nismo u ratu sa Rusijom“, kaže Šolc Makronu

 
Nemački kancelar Olaf Šolc saopštio je da zemlje koje podržavaju Ukrajinu nisu u ratu sa Rusijom. Saopštenje je usledilo kada su se lideri Nemačke, Francuske i Poljske sastali u petak u Berlinu kako bi pokazali solidarnost nakon njihovog nedavnog neslaganja oko vojne podrške Kijevu.
Tokom zajedničke konferencije za novinare sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i poljskim premijerom Donaldom Tuskom, kancelar je izjavio da te zemlje čvrsto stoje iza Ukrajine i da će saveznička pomoć trajati „koliko god bude potrebno“. „Takođe je jasno da mi nismo u ratu sa Rusijom“, dodao je Šolc. Saopštenje je usledilo nakon tinjajućih neslaganja između Pariza i Berlina oko mogućeg snabdevanja raketama dugog dometa i raspoređivanja trupa na terenu u Ukrajini. Šolc je do sada odbijao da pošalje rakete Taurus Ukrajini kako bi izbegao dalju eskalaciju sukoba sa Rusijom. Francuska, s druge strane, isporučuje krstareće rakete SCALP-EG, koje Ukrajina već koristi i koje su otprilike ekvivalentne Taurusu. Makronova nedavna sugestija da Zapad „ne može isključiti“ mogućnost slanja vojnika da pomognu Ukrajini u njenom sukobu sa Rusijom takođe je izazvala kritike Nemačke i drugih država NATO-a. Kancelar i francuski predsednik okupili su se pre trojnih pregovora u petak kako bi razjasnili situaciju, nakon nedelja u kojima su se njih dvojica veoma javno razilazili oko njihove strategije za Ukrajinu. Tinjale nesuglasice između njih dvojice su pretile da potkopaju saradnju između saveznika. Nemačka, Francuska i Poljska su među ključnim saveznicima Ukrajine. Nemačka je postala drugi najveći ukrajinski snabdevač vojnom pomoći posle SAD i pojačava podršku ove godine.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.