RT: Lukašenko predlaže plan nuklearnog razoružanja

Izvor: Vostok.rs, 07.Apr.2023, 01:46

RT: Lukašenko predlaže plan nuklearnog razoružanja

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko pozvao je na globalno nuklearno razoružanje, sugerisajući da bi svako nuklearno oružje trebalo staviti u jednu „gomilu“ i uništiti odjednom.
Lider je komentarisao u četvrtak kada je zamoljen da odgovori na izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona tokom posete Kini.   Makron je tvrdio da svaki pojam upotrebe nuklearnog oružja treba da bude „potpuno isključen“ iz sukoba između Rusije i Ukrajine. On je dodao da „ni pod kojim uslovima“ nuklearno oružje ne bi trebalo da bude razmešteno van zemalja koje ga poseduju, „naročito u Evropi“. Primedba je bila usmerena na nedavni plan koji su dogovorili Moskva i Minsk, prema kojem će Belorusija biti domaćin ruskog taktičkog nuklearnog oružja. U komentaru za TV kanal Rusija 24, Lukašenko je rekao da se slaže sa Makronom, ali da američko nuklearno oružje raspoređeno u više evropskih članica NATO-a mora biti povučeno – i na kraju uništeno. „Slažem se sa njim. Zbog toga je neophodno povući svo američko nuklearno oružje iz pet ili šest zemalja u kojima se ono nalazi“, rekao je Lukašenko. Ja sam u tom pogledu radikalan – smatram da nuklearno oružje treba spojiti u jednu gomilu i uništiti. Raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji je prošlog meseca najavio ruski predsednik Vladimir Putin. Ubrzo nakon toga, Lukašenko je rekao da je njegova zemlja takođe spremna da ugosti rusko strateško nuklearno oružje, jer se dve nacije „neće zaustaviti ni pred čim“ da zaštite svoj narod. Takav potez bi pokazao njihovu spremnost da brane "suverenitet i nezavisnost", dodao je on. Nuklearni sporazum između Moskve i Minska bio je široko kritikovan na Zapadu, a više visokih zvaničnika zapretilo je novim sankcijama Belorusiji. Međutim, Rusija i njen saveznik su odbacili kritike, ukazujući na sopstvenu šemu NATO-a za „nuklearnu podelu“ koja uključuje američko oružje, a koja je aktivna decenijama.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.