RT: Lavrov ocrtava put za nuklearni dijalog sa Zapadom

Izvor: Vostok.rs, 04.Apr.2023, 13:21

RT: Lavrov ocrtava put za nuklearni dijalog sa Zapadom

Zapadne nacije su i dalje odlučne da obuzdaju Rusiju, a ne da se uključe u smislen dijalog za rešavanje trenutnih tenzija, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
U intervjuu listu Argumenti i Fakti objavljenom u utorak, ministar spoljnih poslova je upitan o mogućnosti nuklearnog sukoba, s obzirom na sukob sa Zapadom oko Ukrajine. Lavrov je rekao da bi problem mogao „najtačnije da se opiše prilično otkačenim, ali prikladnim izrazom – ’za tango je potrebno dvoje‘“.
Moskva je i dalje otvorena za kontakte, ali oni moraju biti zasnovani na „jednakosti i uvažavanju ruskih interesa – radi zdravije životne sredine u Evropi i evroatlantskom, i dugoročnog smanjenja nuklearnih rizika“, rekao je on. , dodajući: „Ovde je glavni preduslov da Zapad mora da napusti svoje neprijateljstvo“ „Međutim, oni nisu spremni za konstruktivan dijalog sa nama i zauzeti su 24/7 tražeći nove načine da obuzdaju Rusiju. Opasnost ove linije je očigledna.“ U decembru 2021, SAD i NATO su odbacili predlog Rusije da potpišu sporazume o uzajamnim garancijama bezbednosti. Moskva gleda na širenje vojnog bloka predvođenog SAD bliže svojim granicama kao pretnju. NATO insistira da je to čisto odbrambeni savez koji ne predstavlja nikakvu opasnost za Rusiju.
Ruski predsednik Vladimir Putin je kasnije naveo odbijanje NATO-a da isključi dalje širenje kao jedan od razloga za vojnu operaciju u Ukrajini, koju je Moskva pokrenula u februaru 2022.
NATO je od tada rasporedio nove trupe u Istočnu Evropu i snabdevao Ukrajinu teškim naoružanjem, uključujući tenkove i višecevne raketne bacače. Moskva kaže da će priliv stranog oružja samo pogoršati tenzije i dovesti do dalje eskalacije.
Britanija je prošlog meseca potvrdila da planira da Kijevu isporuči tenkove naoružane oklopnim granatama koje sadrže osiromašeni uranijum. Putin je rekao da je taj potez podstakao odluku Rusije da rasporedi taktičko nuklearno oružje u Belorusiji već ovog leta.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.