RT: Kina će ignorisati „mirovni“ sastanak Zelenskog – Blumberg

Izvor: Vostok.rs, 27.Okt.2023, 22:54

RT: Kina će ignorisati „mirovni“ sastanak Zelenskog – Blumberg

 
Kina će verovatno preskočiti veliki međunarodni sastanak bezbednosnih zvaničnika na Malti ove nedelje posvećen rešavanju ukrajinskog sukoba, izvestio je Blumberg u četvrtak. Skup, kojem će, kako se očekuje, prisustvovati predstavnici više od 50 nacija, vrtiće se oko „formule mira“ koju podržava Kijev, a koju Moskva odbacuje.
Učesnici samita, koji će biti održan u subotu i nedelju, biće, između ostalih, članovi Grupe G7, Katar, Južna Afrika, Indija i Turska, izjavili su upućeni sa kojima je agencija razgovarala. Očekuje se da će se druge zemlje, poput Brazila i Čilea, pridružiti onlajn. Andrej Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, izjavio je u petak da će se pozabaviti nekoliko tačaka kijevske „formule mira“, uključujući hranu, energiju i nuklearnu bezbednost, humanitarna pitanja, kao i „obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine”. Plan od deset tačaka, koji je Zelenski prvi izneo prošle godine, takođe zahteva da Rusija povuče svoje trupe sa teritorije koju Ukrajina smatra svojom, i poziva na osnivanje tribunala za krivično gonjenje Moskve za navodne ratne zločine. Rusija je više puta odbacila predlog kao neprihvatljiv, nazivajući ga znakom da Ukrajina nije ozbiljna u pregovorima. Blumberg napominje da bi mogući nedolazak Pekinga na sastanak predstavljao „razočarenje“ za Zelenskog, koji se nadao da će dobiti podršku za svoju inicijativu na samitu koji se smatra platformom za ukrajinske zvaničnike da privuku zemlje koje su ostale uglavnom neutralne po pitanju sukoba. Samit na Malti bi trebalo da usledi nakon sličnih skupova u Danskoj u junu i u Saudijskoj Arabiji u avgustu. Iako Rusija nije bila prisutna ni na jednom, Kina je prisustvovala ovom poslednjem, a Ministarstvo spoljnih poslova Pekinga je tada izjavilo da je pomoglo „da se konsoliduje međunarodni konsenzus“. Moskva je izjavila da ne vidi nikakvu vrednost u mirovnim pregovorima o Ukrajini koji isključuju Rusiju. Komentarišući samit na Malti u četvrtak, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nazvala ga je „besmislenim i kontraproduktivnim“, dodajući da se oni koji su osmislili format samita oslanjaju na „ucene i pretnje“ kako bi privukli što više neutralnih zemalja. Od početka sukoba u Ukrajini, Kina je odbijala da se pridruži zapadnim sankcijama protiv Moskve, sugerišući da je kriza delimično uzrokovana širenjem NATO-a nakon završetka Hladnog rata.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.