RT: Kijev je „talac“ američke politike – Zelenski

Izvor: Vostok.rs, 07.Apr.2024, 15:29

RT: Kijev je „talac“ američke politike – Zelenski

Ukrajina je uhvaćena u američku unutrašnju politiku, što ugrožava njenu borbu protiv Rusije, požalio se predsednik Vladimir Zelenski. On je napomenuo da bi Kijev pristao na bilo kakvu podršku Vašingtona, čak i u vidu kredita.
Govoreći na nacionalnoj televiziji u subotu, Zelenski je izrazio nadu da će američki Kongres na kraju odobriti dodatni paket pomoći Kijevu vredan desetine milijardi dolara – koji je već mesecima u limbu. Opisujući dugo očekivanu pomoć kao kritičnu, Zelenski je izjavio da veruje da „možemo dobiti pozitivan glas od američkog Kongresa“. „Nažalost, mi smo taoci činjenice da je ovo izborni proces... Rat Rusije protiv Ukrajine danas je postao unutrašnje političko pitanje u Sjedinjenim Državama“, požalio se on, prekorevajući američke zakonodavce zbog, kako je rekao, „nezrelog pristupa“ sukobu i globalnoj bezbednosti u celini. Ukrajinski predsednik je takođe signalizirao da će Kijev prihvatiti pomoć od SAD u vidu zajma. „Znate, jedan senator je nedavno bio ovde i pitao je: da li biste pristali da pozajmite novac? Budimo iskreni: pristaćemo na bilo koju opciju“, izjavio je on i dodao da sudbina Ukrajine visi o koncu. Zelenski je mislio na višeg republikanskog senatora Lindzi Grejema, koji je otputovao u Kijev prošlog meseca da promoviše ideju o zajmu koju je prvi izneo republikanski predsednički kandidat Donald Tramp. Grejem je tada tvrdio da je bio direktan sa Zelenskim, rekavši mu: „nije nepravedno da pitam vas i druge saveznike: platite nam usput, ako možete“. Kasnije je Politiko izvestio da, iako je Kijev spreman da razmotri predlog, neki ukrajinski zvaničnici smatraju da je „pomalo uvredljiv“. Američki predsednik Džo Bajden već nekoliko meseci poziva Kongres da odobri njegov paket pomoći kojim bi Ukrajini bilo izdvojeno 60 milijardi dolara. Mnogi republikanci su se protivili toj meri, zahtevajući više napora za jačanje bezbednosti na meksičkoj granici. Međutim, predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson je ranije ovog meseca nagovestio da bi paket mogao uskoro izaći na glasanje sa „nekim važnim inovacijama“, uključujući predlog za produženje zajma Ukrajini, kao i zaplenu zamrznutih ruskih suverenih sredstava i njihovo prebacivanje u Kijev. Moskva je blokiranje opisala kao „krađu“ i upozorila na odmazdu ako sredstva budu zaplenjena.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zelenski: Bez američke pomoći blokirane u Kongresu Ukrajina će izgubiti rat

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Apr.2024

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je danas da će njegova zemlja izgubiti rat od Rusije ako obećana američka pomoć od 60 milijardi dolara, koju je najavio predsednik SAD Džo Bajden, ostane blokirana u Kongresu, od strane republikanaca.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.