RT: Kanada finansira ukrajinske grupe koje slave naciste iz Drugog svetskog rata – mediji

Izvor: Vostok.rs, 13.Okt.2023, 12:44

RT: Kanada finansira ukrajinske grupe koje slave naciste iz Drugog svetskog rata – mediji

Otava je dala 2,2 miliona dolara u poslednjih sedam godina ukrajinsko-kanadskim grupama koje slave nacističke saradnike, izvestila je u sredu jevrejsko-američka novinska agencija Forvard.
Među primaocima vladinih grantova su i branioci 98-godišnjeg ukrajinskog nacističkog veterana Jaroslava Hunke, čije je prisustvo na posebnoj sednici kanadskog parlamenta prošlog meseca izazvalo veliki skandal, navodi list. Najveći primalac vladine finansijske podrške je ukrajinsko-kanadski kongres, koji je poznat po tome što hvali Hunkinu nacističku diviziju iz Drugog svetskog rata (SS Galicija) i štiti njen spomenik u predgrađu Toronta, tvrdi članak Forvarda. Organizacija je navedena kao da je dobila skoro 1,5 miliona dolara između 2016. i 2022. godine, prema javnim evidencijama. Kanadska vlada takođe podržava Ukrajinsku nacionalnu federaciju Kanade, čiji logo uključuje obeležja frakcije fašističke Organizacije ukrajinskih nacionalista. Između 2015. i 2022. dobila je 140.000 dolara grantova, uglavnom za otvaranje letnjih radnih mesta za mlade, izvestila je agencija, naglašavajući da je lider federacije prošlog meseca dao „oslobađajuće“  izjave o Hunki. Novine \'The New Pathway\', koje su se borile za spomenik ukrajinskom ultranacionalisti i nacističkom saradniku Romanu Šuheviču u Kanadi, dobile su oko 68.000 dolara od fonda koji podržava lokalne izdavače, objavio je Forvard. Druge organizacije koje finansira kanadska vlada, navedene u publikaciji, takođe su podržale veterane ukrajinske nacističke jedinice ili na drugi način hvalile saradnike. Kanadski premijer Džastin Trudo se krajem septembra izvinio što je aplaudirao ukrajinskom veteranu Vafen SS tokom parlamentarne ceremonije kojoj je prisustvovao predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Nekoliko dana kasnije, kanadska generalna guvernerka Meri Sajmon je navodno izrazila žaljenje što je 1987. njena kancelarija dodelila drugu najveću zaslugu u zemlji ukrajinskom imigrantu koji je služio u 14. Vafen-SS diviziji.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.