RT: Izrael testira sistem upozorenja u Ukrajini

Izvor: Vostok.rs, 22.Apr.2023, 15:35

RT: Izrael testira sistem upozorenja u Ukrajini

Izrael će sledećeg meseca testirati sistem ranog upozorenja u Ukrajini, izvestio je Aksios u četvrtak. Iako je sistem navodno sposobniji od postojeće ukrajinske tehnologije za otkrivanje projektila, on ne može zaustaviti dolaznu vatru.
Izraelski vojni oficiri sastali su se sa svojim ukrajinskim kolegama u Poljskoj nekoliko puta poslednjih meseci kako bi dogovorili probu, izvestio je Aksios, pozivajući se na zvaničnike iz Kijeva i Tel Aviva. Proba će se održati u Kijevu, a ako bude uspešna, biće proširena i na druge ukrajinske gradove. Nekoliko verzija sistema je aktivno u Izraelu od 2005. Prema izveštaju Tajms Izraela, on „koristi mešavinu radarskih i elektro-optičkih uređaja za otkrivanje lansiranja raketa, projektila i dronova, klasifikaciju veličine i pretnju koju predstavljaju, i na karti označi područja koja su u opasnosti.” Stanovnici ovih područja zatim dobijaju na pametne telefone, TV, ili radio, upozorenja koja im savetuju da potraže sklonište. Aksiosovi izvori su rekli da će sistem morati da se prilagodi kako bi se uračunala ogromna kopnena površina Ukrajine u poređenju sa Izraelom i da bi se otkrile rakete i dronovi koje koriste ruske snage, a koje su daleko naprednije od raketa koje koriste palestinski militanti. U Izraelu, dolazeće rakete često uništavaju baterije protivvazdušne odbrane Gvozdene kupole. Sistem na putu ka Ukrajini neće ponuditi takve mogućnosti presretanja, pošto izraelska vlada zvanično odbija da Kijevu isporuči ofanzivno oružje. Bivši izraelski ministar odbrane Beni Ganc eksplicitno je odbio zahteve Kijeva da pošalje sisteme Gvozdene kupole u Ukrajinu prošlog oktobra, nudeći sistem upozorenja umesto njih. Pod premijerom Benjaminom Netanjahuom, Izrael je zadržao ovaj stav, a Netanjahu je prošlog meseca objasnio da situacija u Siriji – gde izraelski piloti zavise od komunikacije sa svojim ruskim kolegama da bi izvršili vazdušne napade – sprečava bilo kakvu promenu statusa kvo. Dok će izraelski sistem ukrajinskim snagama dati jače upozorenje o nadolazećim udarima, nedavno procureli dokumenti Pentagona tvrde da zemlji ubrzano ponestaje protivvazdušnih projektila da im se suprotstavi. Prema izveštaju američkog ministarstva odbrane od 28. februara, Ukrajina je trebalo da ostane bez protivvazdušnih raketa Buk do kraja prošle nedelje, a do početka maja će potrošiti svoje zalihe raketa S-300. Iako je Kijev dobio niz sistema zapadne proizvodnje – kao što su američki Patriot i nemačke Iris-T baterije – umesto ovog hardvera iz sovjetske ere, on nije dobio dovoljno da pokrije nedostatak. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.