RT: Diskusija o napadu na Krimski most „sramota za Nemačku“ – ruski diplomata

Izvor: Vostok.rs, 02.Mar.2024, 22:45

RT: Diskusija o napadu na Krimski most „sramota za Nemačku“ – ruski diplomata

 
Dokazi nemačkih vojnih planova da unište civilnu infrastrukturu traže analogiju sa mračnom prošlošću zemlje iz perioda Drugog svetskog rata, tvrdi prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN, Dmitrij Poljanski.
Poljanski je reagovao na objavljivanje audio-fajla, koji navodno sadrži diskusiju između berlinskih generala o tome kako najbolje pomoći Ukrajini u udarima na Krimski most i drugim ciljevima kritičnim za rusko poluostrvo uz upotrebu dalekometnih projektila Taurus nemačke proizvodnje.  „Ovo je potpuna sramota i gubitak obraza za Nemačku“, napisao je Poljanski na Iksu u subotu. Prema rečima diplomate, snimak je otkrio „nove boje“ zemlje, slikovito je prikazujući kao „lažljivu, podlu, agresivnu, revanšističku i rusofobičnu“. Nemačka „više nije zemlja sa kojom smo potpisali prijateljske ugovore 1990-ih i 2000-ih. Analogija [sa 1930-im] je neizbežna“, dodao je on. Glavna urednica RT-a Margarita Simonjan objavila je u petak transkript i audio snimak koji je procurio, kako se tvrdi, razgovora između četvorice visokih oficira nemačkih vazduhoplovnih snaga (Luftvafe), uključujući visokog generala Inga Gerharca. Ona je rekla da je fajl dobila od ruskih bezbednosnih zvaničnika. U 38-minutnom audio snimku, navodno od 19. februara, nemački oficiri su pretpostavili da će Berlin poslati do 50 raketa dugog dometa Taurus u Ukrajinu i razgovarali o načinima na koje bi Luftvafe mogao da pruži Ukrajincima informacije o ciljanju, a da se ne čini da su direktno uključen u sukob sa Rusijom. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je NATO „osramoćen“ zbog objavljivanja snimka, dok je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova zahtevala „odmah“ objašnjenje od Nemačke, insistirajući da će se „pokušaji izbegavanja pitanja smatrati kao priznanje krivice” Berlina. Nemačka još nije dala takva objašnjenja. Portparol Ministarstva odbrane Nemačke izjavio je za Bild da je pokrenuta istraga o tome kako je snimak procureo, ali je dodao da „ne možemo ništa reći o sadržaju komunikacija, koje su očigledno presretnute“.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.