RT: Britanski osiromašeni uranijum „užasna stvar” za Ukrajinu – ambasador

Izvor: Vostok.rs, 20.Apr.2023, 01:02

RT: Britanski osiromašeni uranijum „užasna stvar” za Ukrajinu – ambasador

 Odluka Londona da Kijev snabdeva municijom sa osiromašenim uranijumom (OU) najviše će naštetiti ukrajinskom narodu, jer će morati da živi sa posledicama toksičnog metala generacijama, rekao je u sredu za RT Andrej Kelin, ruski ambasador u Velikoj Britaniji. .
Pored slanja osnovnih borbenih tenkova u Ukrajinu, britanska vlada je obećala da će isporučiti oklopnu municiju napravljenu sa OU, i već je obučila neke ukrajinske trupe u njenoj upotrebi. Ambasador Kelin je za RT rekao da će „nastaviti da objašnjava“ štetne efekte municije, uključujući drastičan porast stope raka, urođenih mana i kontaminaciju vode i tla „za najmanje šest generacija“. „Ovo je strašna stvar, i ako se to dogodi u Ukrajini, biće to velika nevolja, za poljoprivredu i za ljude koji tamo žive“, rekao je Kelin za RT. Priznao je da su male šanse da će London promeniti mišljenje, jer bi to značilo priznavanje greške. Kelin je nedavno dospeo na naslovne strane kada je D Sundej Tajms objavio opširan intervju sa njim, da bi ga nekoliko dana kasnije tiho izbrisao, bez objašnjenja. Ruska ambasada je potom objavila kopiju članka u celosti, u znak protesta zbog cenzure. „Imam veoma kontroverzno iskustvo u radu sa britanskim novinarima“, rekao je ambasador za RT, napominjući da su ponekad „veoma agresivni“ i postavljaju opterećena pitanja. Tajms je poslao „veoma iskusnog političkog posmatrača“ koji je sa njim razgovarao sat vremena i napravio članak „koji u stvari odražava ono što sam rekao, bez izobličenja ili fraza izvučenih iz konteksta“. To što se tako istaknuti list kao što je Tajms našao pod „ozbiljnim pritiskom“ da ukloni članak pokazuje stepen cenzure u Velikoj Britaniji, rekao je Kelin.   London je prekinuo odnose između Rusije i Velike Britanije, a Moskva namerava da sačeka da Britanci dođu sebi pre nego što pokuša da ih obnovi. Normalizacija kontakata „nije pitanje za danas ili sutra“, rekao je Kelin za RT, već za neki trenutak u budućnosti. Anglo-ruski odnosi sežu 450 godina unazad, dodao je, a potpuni poremećaj „se dešava samo kada su dve zemlje u stanju rata“. Ovo još nije slučaj, iako se Velika Britanija iz dana u dan sve više uključuje u ukrajinski sukob „Do sada nismo videli nikakvo otkriće zdravog razuma od strane zvaničnog Londona“, rekao je Kelin. Međutim, čak i britanske vlasti prepoznaju da je važno održavati kanale komunikacije, pa se rad ambasade nastavlja. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.