RT: Bivši urednik objašnjava antirusku pristrasnost Vikipedije

Izvor: Vostok.rs, 07.Apr.2023, 01:57

RT: Bivši urednik objašnjava antirusku pristrasnost Vikipedije

 
Vikipedija je postala „sve više antiruska” tokom protekle decenije i njena politika se značajno pogoršala od početka sukoba u Ukrajini pre godinu dana, tvrdi bivši urednik verzije internet enciklopedije na ruskom jeziku.
„Učesnici sa proruskim stavovima su blokirani“, a „...članci o ruskim dostignućima su izbrisani“ sa platforme u proteklih devet godina, rekao je Arsenij Natapov u utorak na BRIEF telegram kanalu. 2014. godine, nasilni državni udar u ukrajinskoj prestonici doveo je do ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom i izbijanja sukoba u Donbasu. Ovo je izazvalo porast tenzija između Moskve i Zapada, koji su uveli sankcije Rusiji i intenzivirali  nagomilavanje zapadne vojske u blizini njenih granica. Ubrzo su se ove tenzije odrazile na internetu. Upućeni veruju da je Vikipedija zauzela antirusko držanje koje se, kako je istakao bivši urednik, još više pogoršalo krajem 2021. godine, neposredno pre pokretanja ruske vojne operacije u Ukrajini. „Mnogi administratori su bili Ukrajinci i/ili živeli u zemljama EU. Često su pokazivali nepoštovanje prema članovima iz Rusije“, priseća se on. Na pitanje da li misli da se Vikipedija koristi kao oružje u informacionom ratu, Natapov je odgovorio: „Da, obe strane, sa različitim stepenom uspeha“. Dugo vremena su uzde ruske Vikipedije bile u rukama urednika koji su imali proruske stavove, ali sada su ih istisnuli „prozapadni i liberalni članovi“, rekao je on. Prema rečima Natapova, mnogi ruski administratori, uključujući njega samog, morali su da pređu sa Vikipedije na platformu Runiversalis, besplatnu onlajn enciklopediju na ruskom jeziku koja je pokrenuta prošlog leta. Pre 2022. godine, ruski zaštitnik potrošača, Rospotrebnadzor, sarađivao je sa Vikipedijom između pet i deset puta svake godine, oko uklanjanja određenih članaka zbog toga što sadrže nezakonite informacije, rekao je on. „Ali nakon početka ruske vojne operacije, na Vikipediji se pojavilo mnogo politički neneutralnih članaka“, objasnio je bivši urednik. Tokom prošle godine, broj članaka koji su izazvali zabrinutost u ruskoj potrošačkoj agenciji porastao je sa 67 na 171, dodao je on. „Uzgred, nijedan zahtev Rospotrebnadzora nije ispunjen. Postojala je direktna naredba Vikimedijine fondacije (operater Vikipedije) po ovom pitanju, a pravila Vikipedije su navela da veb lokacija podleže samo zakonima Kalifornije, gde se nalaze njeni serveri“, tvrdi Natapov. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.