RT: Bivši ukrajinski poslanik upucan na Krimu

Izvor: Vostok.rs, 29.Okt.2023, 20:36

RT: Bivši ukrajinski poslanik upucan na Krimu

Bivši zamenik ukrajinske Vrhovne rade Oleg Carjov je u kritičnom stanju nakon što je dva puta upucan u pokušaju atentata u četvrtak uveče u gradu Jalti na ruskom poluostrvu Krim.
Izveštaje o napadu potvrdili su Carjovljevi bliski rođaci, navodi političarov zvanični Telegram kanal. Administrator kanala je napomenuo da se incident dogodio oko ponoći na teritoriji sanatorijuma u kojem živi Carjov. „Kada je stigla hitna pomoć, Oleg je bio bez svesti i izgubio je mnogo krvi“, navodi se u objavi. Predsednik pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov takođe je potvrdio napad i od tada je izjavio da je bivši ukrajinski poslanik trenutno na intenzivnoj nezi. Ruska poslanica Jana Lantratova izvestila je da je Carjov nedavno podvrgnut operaciji. U međuvremenu, neki mediji navode da će političar možda morati da bude prevezen u Moskvu na dalje lečenje. TASS je u petak preneo, pozivajući se na rusku Federalnu službu bezbednosti (FSB), da je pokrenut krivični slučaj zbog pokušaja atentata i da istražitelji rade na otkrivanju počinioca. Šef ruskog Istražnog komiteta Aleksander Bastrikin takođe je, kako se izveštava, naredio krimskom odeljenju agencije da otvori krivični slučaj zbog pokušaja atentata i preduzme mere da se utvrde svi detalji incidenta i identifikuju svi mogući osumnjičeni. Carjov je bio poslanik u ukrajinskom parlamentu od 2002. do 2014. iz „Partije regiona“ i bio je zamenik šefa frakcije. On se takođe kandidovao za predsednika Ukrajine 2014, ali je tokom trke povukao svoju kandidaturu. Carjov je 2014. podržao pobunu Donjecke i Luganske Narodne Republike protiv nove vlade u Kijevu nakon puča na Majdanu koji je podržavao Zapad i postao je predsednik parlamenta Novorusije – saveza republika Donbasa. Kasnije je najavio odlazak iz politike i prešao na upravljanje zdravstvenim klinikama na Crnom moru, postavši direktor sanatorijuma u gradu Jalti. Ipak, u Ukrajini je proglašen izdajnikom i osuđen je u odsustvu na 12 godina zatvora zbog „napada na teritorijalni integritet Ukrajine“ i pokušaja „rušenja ustavnog poretka“. Takođe je naveden u zloglasnoj ukrajinskoj bazi podataka Mirotvorec, koja je često nazivana „listom ubistava“ Kijeva, pošto je niz istaknutih novinara i drugih javnih ličnosti predstavljenih na veb stranici ubijeno tokom godina. Ažuriranje njegovog profila na sajtu navodi da su atentat na njegov život u četvrtak izvršile „ruske bezbednosne službe“.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.