RT: Bivši savetnik Zelenskog krivi Zapad za neuspehe u kontraofanzivi

Izvor: Vostok.rs, 03.Jul.2023, 02:42

RT: Bivši savetnik Zelenskog krivi Zapad za neuspehe u kontraofanzivi

  Zapad nije uspeo da isporuči Ukrajinu oružje potrebno za postizanje značajnog napretka u njenoj kontraofanzivi, izjavio je u subotu bivši savetnik predsednika Vladimira Zelenskog.
U razgovoru sa ruskim aktivistom Markom Fejginom, Aleksej Arestovič je uputio oštar prekor zapadnim pristalicama Kijeva, upozoravajući da kašnjenja u isporuci oružja omogućavaju Rusiji da dobije vreme za unapređenje svojih vojnih sposobnosti. Dodao je da ima „mnogo pitanja za naše voljene saveznike“. „Zašto ste vi [Amerikanci] na takav način pripremili kontraofanzivu i dali toliku količinu naoružanja?... Možda ste nas od samog početka vodili ka pregovorima?“  Još jedna zamerka je kašnjenje u isporuci borbenih aviona F-16 u Ukrajinu, izjavio je Arestovič. „Ako su F-16 u osnovi odobreni, a obuka pilota je već u toku, zašto će stići u oktobru ili novembru, ili čak... 2024. i zašto nisu obezbeđeni u maju pre odlučujuće kontraofanzive?“ Arestovič je prokomentarisao i nedavne opaske američkog predsednika Združenog generalštaba Marka Milija, koji je izjavio da bi ofanziva Kijeva bila „veoma krvava“, dodajući da „nije iznenađen“ što se odvija sporije nego što se očekivalo. „Duboko razumevanje američkog komandanta me je uzdrmalo do srži“, izjavio je Arestovič. „Jedino pitanje koje ostaje da se postavi je: gde je vojna pomoć potrebna za izvršavanje zadataka koje smo postavili? Ukrajina je početkom juna započela svoju naglašenu kontraofanzivu, ali su svi njeni napadi odbijeni uz velike gubitke, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da se ofanziva razvija „sporije nego što se očekivalo” zbog „oštrog otpora” Rusa. Krajem juna, Mihail Podoljak, viši pomoćnik Zelenskog, takođe je optužio Zapad da je prespor sa isporukom oružja, tvrdeći da je to omogućilo Moskvi da uspostavi zastrašujuću odbranu. Prošlog meseca Fajnenšel tajms je izvestio da zapadni zvaničnici veruju da je ukrajinska kontraofanziva do sada bila neuspešna, napominjući da dalja vojna pomoć zavisi od njenog konačnog ishoda.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.