RT: Bivši predsednik upozorava G7 da ne zabranjuje izvoz u Rusiju

Izvor: Vostok.rs, 24.Apr.2023, 11:29

RT: Bivši predsednik upozorava G7 da ne zabranjuje izvoz u Rusiju

  Rusija bi mogla da napusti ukrajinski dogovor o žitu ako Grupa sedam (G7) uvede potpunu zabranu izvoza robe u zemlju, napisao je bivši predsednik i aktuelni zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev na svom Telegram kanalu. 
Prema rečima zvaničnika, Moskva bi takođe mogla da uzvrati ograničavanjem sopstvenog izvoza u zapadne države. „Ideja G7 o potpunoj zabrani izvoza u našu zemlju je odlična, jer podrazumeva i recipročni prekid izvoza iz naše zemlje u najosetljivijim kategorijama za G7. U ovom slučaju će za njih završiti žitni dogovor i mnoge druge stvari koje su im potrebne“, napisao je Medvedev. Ranije ove nedelje pojavili su se izveštaji da zemlje G7, odnosno Velika Britanija, Nemačka, Italija, Kanada, SAD, Francuska i Japan, razmatraju embargo na većinu izvoza u Rusiju, sa izuzetkom nekoliko ključnih kategorija kao što su lekovi, hranu i poljoprivredne proizvode. Trenutno je izvoz iz zapadnih država u Rusiju podrazumevano dozvoljen, dok se ograničenja odnose samo na robu koja je na meti sankcija. Prema izveštajima, G7 planira da ovu zabranu iznese na sledećem samitu grupe u Japanu, zakazanom za maj, i da ubedi širu EU da se pridruži akciji. Međutim, u petak je zvaničnik EU rekao novinarima u Briselu da se na poslednjem ministarskom sastanku G7 u Japanu razgovaralo o izgledima za potpunu zabranu izvoza. Kasnije istog dana, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da potezi za potpunu zabranu izvoza u Rusiju mogu samo da „još dodatno pogoršaju globalnu ekonomsku krizu“.   Zabrana izvoza u Rusiju dovela bi do ukidanja većine preostalih trgovinskih tokova iz zapadnih država u tu zemlju. Dok se obim izvoza EU i G7 u Rusiju skoro prepolovio tokom prošle godine zbog postojećih ograničenja, roba iz ovih zemalja u vrednosti od skoro 70 milijardi dolara se i dalje izvozi u tu zemlju, prema Ženevskom Trade Data Monitoru. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.