RT: Bela kuća predviđa ukrajinski sukob

Izvor: Vostok.rs, 05.Jun.2023, 03:31

RT: Bela kuća predviđa ukrajinski sukob

 
SAD veruju da će ukrajinska dugo planirana kontraofanziva protiv ruskih trupa na kraju omogućiti Kijevu da povrati izgubljeno tlo, izjavio je u nedelju savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.
Govoreći za CNN, Salivan je bio uveren da će Ukrajina povratiti „strateški značajnu teritoriju”. „Koliko će tačno i na kojim mestima, to zavisi od razvoja događaja na terenu dok Ukrajinci budu vodili ovu kontraofanzivu“, izjavio je zvaničnik. „Ali verujemo da će Ukrajinci imati uspeha u ovoj kontraofanzivi.“ Salivan je dodao da će ishod operacije imati „veliki uticaj“ na buduće pregovore. Nekoliko sati nakon što su Salivanove izjave objavljene, rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da ukrajinske snage nisu uspele da probiju odbrambene linije u Donbasu, pretrpevši velike gubitke. Ministarstvo je operaciju opisalo kao „ofanzivu velikih razmera“. Ukrajinski zvaničnici su poslednjih nedelja slali mešovite signale u vezi sa njihovim pripremama za mnogo hvaljene napore da potisnu Ruse. Predsednik Volodimir Zelenski izjavio je u subotu da je vojska spremna za kontraofanzivu. Njegov zamenik načelnika generalštaba Igor Žovkva je, međutim, istog dana rekao da Kijev još uvek nije akumulirao dovoljno naoružanja za uspešnu ofanzivnu kampanju.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.