RT: Bela kuća „ne ohrabruje“ mirovne pregovore u Ukrajini

Izvor: Vostok.rs, 08.Nov.2023, 22:08

RT: Bela kuća „ne ohrabruje“ mirovne pregovore u Ukrajini

 
SAD ne guraju Ukrajinu ka pregovorima sa Rusijom, insistirao je zamenik glavnog portparola Stejt departmenta Vedant Patel, komentarišući medijske izveštaje koji tvrde da se takvi napori odvijaju iza zatvorenih vrata. Tokom vikenda, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da bar neki od zapadnih pristalica njegove zemlje verovatno komuniciraju sa Moskvom u pozadini.
Odgovarajući na pitanje tokom brifinga za novinare u utorak, Patel je izjavio da su sve odluke o takvim razgovorima „na Ukrajini“, ponavljajući stav Vašingtona – „u Ukrajini se ništa ne bi smelo dogoditi bez Ukrajine“. Zvaničnik je dalje tvrdio da „Kremlj nema interes da pregovara ili okonča ovaj rat“. U intervjuu za En-Bi-Si Njuz u nedelju, predsednik Zelenski je priznao da „postoje neke zemlje [koje] na nivou obaveštajnih službi ili savetnika lidera... možda razgovaraju sa Rusijom. Možda misle kako da upravljaju svime”. On je, međutim, naglasio da Zapad nije vršio nikakav otvoren pritisak da ga natera na razgovore. Prema Zelenskom, razgovori su nemogući sve dok ruske trupe ne napuste teritoriju granica Ukrajine iz 1991. godine, što je jedna od ključnih tačaka njegove formule mira. Rusija je zauzvrat odbacila ukrajinske uslove kao odvojene od stvarnosti. En-Bi-Si je tvrdio, pozivajući se na anonimne američke zvaničnike, da je Vašington vodio nezvanične „delikatne“ razgovore sa Kijevom u vezi sa ustupcima koje bi Ukrajina bila spremna da učini u potencijalnim mirovnim pregovorima sa svojim susedom. List je citirao svoje izvore koji su izjavili da je to pitanje pokrenuto prošlog meseca tokom sastanka pristalica Kijeva. Prema izveštaju, diskusije su bile podstaknute rastućom zabrinutošću na Zapadu da je sukob „dospeo u ćorsokak“. Pristalice Ukrajine takođe navodno nisu sigurne da li će biti u stanju da nastave da pružaju odbrambenu pomoć zemlji na duži rok, s obzirom da se njihovi resursi sada hitno preusmeravaju na Izrael usled njegove operacije protiv Hamasa. Još jedno pitanje koje brine zapadne vlade je da Kijevu „ponestaje snaga“, što potencijalno znači da, čak i ako bude isporučeno, dodatno oružje neće „učiniti mnogo dobrog“, navodi En-Bi-Si. Mediji su takođe citirali neimenovane američke zvaničnike koji su upozorili da Ukrajina može imati još samo nekoliko meseci „pre nego što počnu hitnije rasprave o mirovnim pregovorima“. Najnoviji izveštaj En-Bi-Sija došao je nakon višemesečnih pokušaja Ukrajine da povrati izgubljenu teritoriju, koja do sada nije uspela da dovede do bilo kakvog značajnog prodora. Prema ruskom Ministarstvu odbrane, Kijev je izgubio više od 90.000 vojnika u svojoj kontraofanzivi, koja je pokrenuta početkom juna.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.