RT: Bajden nije u stanju da objasni „završnicu“ podrške Ukrajini – Desantis

Izvor: Vostok.rs, 05.Jan.2024, 23:31

RT: Bajden nije u stanju da objasni „završnicu“ podrške Ukrajini – Desantis

 
Američki predsednik Džo Bajden ne može da artikuliše „završnicu“ svoje administracije u Ukrajini usred stalne podrške Vašingtona Kijevu, tvrdi guverner Floride i republikanski predsednički kandidat Ron Desantis.
Pod Bajdenovim predsedničkim mandatom, Sjedinjene Države su bile vodeći pružalac vojne i ekonomske pomoći Ukrajini od početka ruske ofanzive pre skoro dve godine – dajući oko 44,2 milijarde dolara bezbednosne pomoći Kijevu od februara 2022, prema izveštaju Kongresne istraživačke službe (CRS) objavljenom ove nedelje. Ukrajina je takođe primila finansijsku i humanitarnu pomoć, čime je ukupna suma premašila 75 milijardi dolara. Ali usred slabljenja podrške republikanskih zakonodavaca Vašingtonovim paketima pomoći Kijevu, Desantis je u četvrtak u debati na Si-En-Enu izjavio da Bajdenova administracija ne može da ukaže na logičan zaključak svojih finansijskih izdataka. „Bajden ne može čak ni da nam kaže šta je kraj“, rekao je Desantis Kejtlan Kolins sa Si-En-Ena, u debati sa rivalkom iz Republikanske partije Niki Hejli. „On to neće da artikuliše“, izjavio je on, dodajući da je „zamka“ američke spoljne politike poslednjih decenija „uključivanje u sukobe u kojima nemamo jasnu koncepciju šta pokušavamo da postignemo“. Štaviše, Desantis je izjavio da su drugi elementi Bajdenovih spoljnopolitičkih poteza, kao što je slučajno povlačenje Sjedinjenih Država iz Avganistana u avgustu 2021, podstakli rivale Vašingtona „da počnu da deluju”. Kada ga je Kolins pitala kako bi mogao da izgleda njegov „završni deo” sukoba u Ukrajini, Desantis je izjavio da će osmisliti situaciju „u kojoj je Rusija zatvorena u kutiji, a u Evropi neće izbijati ratovi”. On je o sukobu dodao: „Mislim da bi Evropa trebalo da isporuči oružje [Ukrajini].“ Što se tiče toga šta bi bila prikladnija upotreba federalnih fondova, Desantis je izjavio da južnu granicu SAD treba prvo obezbediti pre nego što se posveti prekookeanskim pitanjima – što je čest poklič američke političke desnice. On je takođe dodao da Vašington mora da demonstrira „adekvatnu čvrstu moć“ kako bi osigurao da Kina „ne krene na Tajvan“. Prema anketnom sajtu FiveThirtyEight u petak, Desantis je na drugom mestu među republikanskim kandidatima za predsednika sa 12,1 odsto – znatno iza bivšeg predsednika Donalda Trampa, koji ima prosek u anketama od 61,8 odsto. Hejli je treća sa 11,2 odsto.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)
 

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.