RT: Amnesti internešenel u potpunosti stoji iza izveštaja o Ukrajini - Agnes Kalamar

Izvor: Vostok.rs, 06.Avg.2022, 12:32

RT: Amnesti internešenel u potpunosti stoji iza izveštaja o Ukrajini - Agnes Kalamar

Amnesti internešenel je saopštio da ostaje pri izveštaju u kojem je optužio Kijev da ugrožava civile raspoređivanjem svoje vojne tehnike u škole, bolnice i stambena naselja. Istraga je izazvala gnev ukrajinske vlade i predsednika Vladimira Zelenskog. Nevladina organizacija „u potpunosti stoji iza našeg istraživanja“, rekla je generalni sekretar Agnes Kalamar za novinsku agenciju AFP. Takođe je na Tviteru saopštila da njena organizacija stoji „uz sve žrtve, nepristrasno“, te je osudila one koje je nazvala „mafijama i trolovima društvenih mreža“ koji „napadaju“ istrage organizacije. "To se zove ratna propaganda, dezinformacije, dezinformacije. To neće narušiti našu nepristrasnost i neće promeniti činjenice." Ranije je Zelenski optužio nevladinu organizaciju da prebacuje „odgovornost sa agresora na žrtvu“, misleći na Rusiju i Ukrajinu. Zelenski je naveo da se svaki izveštaj koji na „neki način“ izjednačava radnje „žrtve i agresora” ne može „tolerisati”. U izveštaju, koji je objavljen u četvrtak, Kijev se optužuje za „očigledno kršenje međunarodnog humanitarnog prava“ gde je dokumentovano da je Ukrajina svoju vojsku raspoređivala u i blizu civilne infrastrukture, dovodeći na taj način živote civila u opasnost. Konkretno, nevladina organizacija je saopštila da je pronašla dokaze o trenutnim ili prethodnim vojnim aktivnostima u 22 od 29 škola koje je posetila u Ukrajini između aprila i jula. Takođe, na pet lokacija videli su kako ukrajinske trupe koriste bolnice kao baze, što je „čisto kršenje međunarodnog humanitarnog prava“. Međutim, navodi se da ukrajinska nezakonita vojna upotreba civilnih objekata „ni na koji način ne opravdava neselektivne ruske napade“. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je da je cilj nevladine organizacije da stvori „lažnu ravnotežu između zločinca i njegove žrtve“. Moskva je odgovorila na izveštaj navodeći da je u više navrata navela da ukrajinske trupe koriste civile kao „ljudski štit“, te da nalazi organizacije to samo potvrđuju. Moskva je krajem februara pokrenula vojnu operaciju velikih razmera u Ukrajini nakon sedmogodišnjeg sukoba u Donbasu i zbog neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma o prekidu vatre iz Minska. Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske bili  su osmišljeni da regulišu status otcepljenih regiona unutar ukrajinske države, ali nikada nisu realizovani. Rusija sada zahteva da Kijev prizna ruski suverenitet nad Krimom i Lugansku i Donjecku Narodnu Republiku, te da se zvanično proglasi neutralnom zemljom koja nikada neće ući u NATO. Takođe, Rusija je saopštila da je cilj operacije zaštita stanovništva, kao i demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine.
Izvor: RT Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu. Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.