RT: Američko snabdevanje kasetnom municijom Ukrajini je zločin – Putin

Izvor: Vostok.rs, 16.Jul.2023, 14:51

RT: Američko snabdevanje kasetnom municijom Ukrajini je zločin – Putin

  Ako Ukrajina koristi kasetnu municiju koju isporučuje SAD na bojnom polju, Moskva zadržava pravo da uzvrati u naturi, upozorio je ruski predsednik Vladimir Putin.
U razgovoru sa novinarom Pavelom Zarubinom, Putin je ponudio svoje mišljenje o odluci administracije američkog predsednika Džoa Bajdena da Ukrajini obezbedi kasetnu municiju – koja je zabranjena u više od 100 zemalja zbog opasnosti koju predstavlja za civile. „Sama administracija SAD dala je procenu ove municije kroz usta svojih zaposlenih pre izvesnog vremena... nazivajući upotrebu [ove municije] zločinom. Tako mislim da to treba posmatrati“, izjavio je on, prema izvodu intervjua objavljenom u nedelju. Ruski predsednik je očigledno mislio na izjavu bivše sekretarke za štampu Bele kuće Džen Psaki krajem februara 2022. godine, nekoliko dana nakon početka sukoba u Ukrajini, u kojoj je izjavila da se upotreba kontroverzne municije može smatrati ratnim zločinom. . Ruski lider je sugerisao da su SAD odobrile taj potez zbog nedostatka municije, napominjući da potrošnja granata u Ukrajini daleko premašuje trenutne zalihe Zapada. „Rusija ima dovoljne zalihe raznih vrsta kasetne municije... Do sada ih nismo koristili. Nije nam bilo potrebno, uprkos dobro poznatom deficitu [municije] u određenom vremenskom periodu“, izjavio je Putin. „Ali naravno, ako Ukrajina upotrebi kasetnu municiju protiv nas, zadržavamo pravo na recipročne mere.“ Vašington je ranije ovog meseca objavio odluku da pošalje kasetnu municiju u Kijev, a američki zvaničnici su nedavno potvrdili da je kontroverzna municija već stigla u Ukrajinu. Kasetna municija je poznata po tome što ispušta veliki broj bombi na širokom području kada eksplodiraju. Podmunicija često ne detonira, što predstavlja ozbiljnu pretnju za civile dugi niz godina nakon završetka borbi. Mnogi saveznici Vašingtona izrazili su zabrinutost zbog tog poteza, dok ga je Moskva direktno osudila. Anatolij Antonov, ruski ambasador u SAD, nazvao je to „gestom očaja“ i prećutnim priznanjem slabog učinka Kijeva na bojnom polju. On je takođe optužio američke kreatore politike da su „ignorisali argumente o nehumanosti” tog koraka i da su „zažmurili na civilne žrtve”.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin,   Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.