RT: Američki Senat spreman da blokira paket pomoći Izraelu i Ukrajini od 100 milijardi dolara – Politiko

Izvor: Vostok.rs, 25.Okt.2023, 23:38

RT: Američki Senat spreman da blokira paket pomoći Izraelu i Ukrajini od 100 milijardi dolara – Politiko

 
Zahtev američkog predsednika Džoa Bajdena za finansiranje nacionalne bezbednosti u iznosu od 106 milijardi dolara, koje uključuje pomoć Ukrajini i Izraelu, u „velikim je problemima“ dok se senatori pripremaju da blokiraju ili značajno izmene zakon, izvestio je u utorak Politiko.
List je primetio da su mnogi u Senatu, uključujući republikanske pristalice Bajdenove inicijative, „neuobičajeno pesimistični“ u pogledu šansi za predlog zakona. „Paket koji je poslala Bela kuća zaista je mrtav“, izjavio je senator Južne Dakote Majk Raunds. Predlog zakona je unela Bajdenova administracija prošle nedelje, tražeći zakonodavno odobrenje za obezbeđivanje dodatnih 61,4 milijarde dolara za podršku Ukrajini u njenom sukobu sa Rusijom i 14,3 milijarde dolara pomoći Izraelu u ratu sa Hamasom. Bajden takođe želi 9,2 milijarde dolara za humanitarnu pomoć Izraelu, Gazi i Ukrajini, kao i 7,4 milijarde dolara za suprotstavljanje uticaju Kine. Administracija je uključila dodatnih 13,6 milijardi dolara u finansiranje bezbednosti granica. Politiko je primetio da, iako demokrate drže većinu u Senatu, i dalje im je potrebno devet ili više glasova republikanaca da bi zakon prošao. Međutim, čini se da republikanski poslanici nisu zadovoljni trenutnom verzijom Bajdenovog predloga, a lider manjine Mič Mekonel je izjavio da jedan broj republikanskih senatora želi jaču bezbednost granica, kao i „druge promene“. Politiko je dodao da neki republikanci nisu sigurni o povezivanju pomoći Izraelu sa tekućim finansiranjem Ukrajine. Sve veći broj konzervativnih poslanika oštro se protivi slanju bilo kakve dalje podrške Kijevu. „Trebalo bi da budu razdvojeni“, insistirao je republikanski senator sa Floride Marko Rubio, napominjući da izraelska komponenta Bajdenovog zakona ima „skoro ogromnu podršku“ i da bi mogla brzo da bude usvojena. Lindzi Grem iz Južne Karoline je, međutim, insistirala na tome da bi Bajdenov paket trebalo da napreduje u celini. „To su četiri pitanja nacionalne bezbednosti i njima treba da se bavimo kao jedinica“, insistirala je. Vašington je do danas odobrio najmanje 113 milijardi dolara pomoći Ukrajini, prema nedavnim proračunima Kancelarije generalnog inspektora američkog Stejt departmenta. Međutim, republikanci u Predstavničkom domu sve više odbijaju dodatnu pomoć, došavši do pretnji gašenjem vlade prošlog meseca zbog uključivanja Ukrajine u zakon o vladinoj potrošnji. Finansiranje Kijeva je na kraju izbačeno iz paketa potrošnje, ali je predsednik američkog Predstavničkog doma Kevin Makarti izgubio svoju poziciju nakon što su ga „ukrajinski skeptici“ optužili da je sklopio tajni dogovor sa Bajdenovom administracijom kako bi održao protok novca.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.