RT: Američke kompanije najveći poreski obveznici Rusije — ukrajinsko istraživanje

Izvor: Vostok.rs, 09.Jul.2023, 18:28

RT: Američke kompanije najveći poreski obveznici Rusije — ukrajinsko istraživanje

Američke kompanije su prošle godine platile više poreza u Rusiji nego firme iz bilo koje druge strane zemlje, pokazuju podaci iz zajedničke studije „B4Ukraine“ i Kijevske škole ekonomije (KSE) objavljeni ranije ove nedelje.
Prema podacima, kompanije registrovane u Americi uplatile su 712 miliona dolara poreza u ruski budžet 2022. Podaci takođe pokazuju da je 44% američkih firmi koje su imale prisustvo u Rusiji na početku vojne operacije Moskve u Ukrajini do sada nastavilo da rad u zemlji. Drugi najveći poreski doprinos dale su nemačke kompanije, sa 402 miliona dolara. Na trećem mestu su švajcarske kompanije sa 275 miliona dolara, a slede Japan i Velika Britanija. Preduzeća sa sedištem u G7 i EU bila su najveći poreski obveznici u Rusiji i činila su 16 od njenih 20 najvećih doprinosioca, pokazuju podaci. Sveukupno, prema studiji, strane korporacije, uključujući one koje su napustile Rusiju od prošlog februara, ostvarile su više od 213,9 milijardi dolara prihoda preko svojih poslova u Rusiji 2022. godine, uključujući 14,1 milijardu dolara profita. U ruski budžet su platili ukupno 3,5 milijardi dolara poreza. Studija je pokazala da su kompanije koje su ostvarile najveći prihod od svog poslovanja u Rusiji proizvođači alkohola i duvana, proizvođači robe široke potrošnje i proizvođači automobila. Mnoge globalne kompanije bile su prinuđene da preispitaju svoje prisustvo na ruskom tržištu pod pritiskom zapadnih sankcija u vezi sa Ukrajinom tokom prošle godine. Međutim, prema najnovijim podacima KSE, samo 254 su do sada završile svoj izlazak iz Rusije – otprilike 8% od oko 3.000 stranih kompanija koje su poslovale u zemlji pre februara 2022. Oko 56% onih koji još uvek rade u Rusiji nisu objavili planove da se povuku.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.