RPC: Za nas je Ukrajina Sveta Gora i Jerusalim

Izvor: Vesti-online.com, 22.Okt.2018, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RPC: Za nas je Ukrajina Sveta Gora i Jerusalim

Najoštrije pitanje u vezi sa sadašnjom krizom u odnosima u pravoslavnom svetu je dalja sudbina vernika Ukrajinske pravoslavne crkve, a ne mogućnost pričesta na Svetoj Gori, smatra ruska patrijaršija.

- Naše molitve, naša bol je pre svega sa našom braćom u Ukrajini. Upravo to pitanje je glavno, ne to da li ljudi mogu da idu na Svetu Goru, bez obzira na njenu važnost za svetsko pravoslavlje, poklonjenje pred svetinjama Svete Gore i svetogorskom praksom duhovnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << života - izjavio je šef Odeljenja za saradnju Crkve, društva i medija Sinoda RPC Vladimir Legoja radiju "Vera".

- Naglašavam da je to moje mišljenje, ne želim da pokažem nepoštovanje prema ljudima koji idu na to hodočašće, niti prema samoj Svetoj Gori, ali u situaciji kada su naša braća u Ukrajini pod udarom, čini mi se da je sramota govoriti o tome da li mogu ići na Afon. Setite se prepodobnog Serafima koji je govorio o Sarovskoj zemlji: Ovde je za mene i Sveta Gora, i Kijev i Jerusalim! - dodao je predstavnik Crkve.

On je nazvao neistinitim izjave nekih predstavnika pravoslavne zajednice, koji govore da su obe strane krive za to što se desilo.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.