RPC: Ukaz o ukrajinskoj crkvi je običan papir

Izvor: RTS, 05.Jan.2019, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RPC: Ukaz o ukrajinskoj crkvi je običan papir

Ruska pravoslavna crkva saoštila da je "tomos" (ukaz) o autokefalnosti pravoslavne crkve u Ukrajini, koji je potpisao vaseljenski patrijarh Vartolomej, samo običan papir koji nema kanonsku težinu.
Portparol Ruske pravoslavne crkve Vladimir Legojda je poručio da je "tomos" papir nastao kao rezultat neumornih političkih i ličnih ambicija.

Potpisivanjem su prekršeni kanoni i zato ukaz >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nema kanonsku težinu, ocenio je Legojda.
Šef Komiteta za međunarodne odnose Saveta federacije Rusije Konstantin Kosačov ocenio je da potpisivanje "tomosa" nije crkveni nego politički akt, koji bi mogao da ima katastrofalne posledice po Ukrajinu.
"Politička procena stava ukrajinskog vođstva je, po mom mišljenju, jasna - nemoralno mešanje ukrajinske države u pitanja crkve, kršenjem ukrajinskog ustava", istakao je Kosačov.
Kako je prethodno preneo Sputnjik, vaseljenski patrijarh Vartolomej potpisao je u Istanbulu "tomos" o autokefalnosti pravoslavne crkve u Ukrajini.
Uoči potpisivanja dokumenta održan je moleban kojem su, između ostalih, prisustvovali poglavar te crkve mitropolit Epifanije, predsednik Ukrajine Petro Porošenko, šef ukrajinske diplomatije Pavel Klimkin i predsednik parlamenta Andrej Parubij.
Nakon bogosluženja, patrijarh Vartolomej je u svoju rezidenciju primio ukrajinskog predsednika i mitropolita Epifanija, nakon čega su se vratili u Hram Svetog Đorđa gde je potpisan "tomos".
Posle "ujediniteljskog sabora", koji je 15. decembra održan u Kijevu, objavljeno je stvaranje ukrajinske autokefalne crkve za čijeg je poglavara izabran Epifanije Dumenko.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

RPC: Tomos za Ukrajinu koji je potpisan u Istanbulu nema kanonsku snagu

Izvor: Vostok.rs, 05.Jan.2019

„Tomos“ za Ukrajinu koji je potpisan u Istanbulu nema kanonsku snagu, saopštio je šef Odeljenja Sinoda RPC za saradnju sa društvom i medijima Vladimir Legojda.. „Tomos je papir koji je rezultat nezajažljivih političkih i ličnih ambicija. On je potpisan uz kršenje kanona i zato nema...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.