[RAT U UKRAJINI] Uništenje brane Kahovske hidrocentrale, Ukrajina u borbu uvela nemačke tenkove Leopard 2, da li je napokon počela ukrajinska kontraofanziva?

Izvor: TangoSix.rs, 09.Jun.2023, 12:01

[RAT U UKRAJINI] Uništenje brane Kahovske hidrocentrale, Ukrajina u borbu uvela nemačke tenkove Leopard 2, da li je napokon počela ukrajinska kontraofanziva?

Nedelju za nama, 16. meseca rata u Ukrajini, obeležile su velike borbe u Donjeckoj i Zaporoškoj oblasti, kao i uništenje dela brane Kahovske hidroelektrane na reci Djepar u Hersonskoj oblasti. Još uvek se vode polemike i analiziraju ukrajinska borbena dejstva u Donbasu i Zaporožju koja su započela 4. juna. Rusi smatraju da je to početak velike ofanzive, dok se pojedini zapadni analitičari i Ukrajinci ne slažu sa takvim viđenjem situacije, i navode da ofanziva podrazumeva mnogo obimnije >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << borbene aktivnosti.
Sudeći prema objavljenim fotografijama i video snimcima, ukrajinska vojska je ipak koristila nešto veći broj tehnike, ruski zvaničnici naveli su da je napad 4. juna u južnom delu Donjecke oblasti, izvršen sa 6 mehanizovanih i dva tenkovska bataljona. Ministarstvo odbrane Rusije (MORF) je navelo da se u tom trenutku, u tom rejonu, na jednom od komandnih mesta našao i glavnokomandujući zajedničke grupacije ruskih oružanih snaga general Valerij Gerasimov.
Pravci napada Ukrajinaca u periodu od 4. do 7 juna, prema zapadnim analitičarima. #Ukraine: For the first time, a Ukrainian Leopard 2A4 tank was destroyed by the Russian army during the recent Ukrainian attack near Novopokrovka, #Zaporizhzhia Oblast. pic.twitter.com/AwBWbId9sw
— Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) June 8, 2023

Vrlo brzo Ukrajinci su napali i u Zaporoškoj oblasti, ruska strana navodi da je neprijatelj imao velike gubitke, kao i da su napadi odbijeni na sva 4 pravca napada. Međutim, drugi izvori govore da je na pojedinim pravcima došlo do proboja ruske odbrane i napretka Ukrajinca koji su se kretali od nekoliko stotina metara do 6 km. Ministar odbrane Sergej Šojgu izneo je neke vrlo verovatno preterane brojke kada su u pitanju gubici protivnika.
On je izjavio da su za tri dana, od 4. do 6. juna, oružane snage Ukrajine izgubile čak 52 tenka, 207 oklopnih borbenih vozila, 134 raznih vozila, 48 artiljerijskih oruđa, 53 besposadne letelice, dva helikoptera i 5 aviona, uz gubitak od 3.715 vojnika. Interesantno je da je Šojgu naveo i ruske gubitke, navodno je pogođeno 15 tenkova, 9 borbenih vozila pešadije, dva automobila i 9 drugih oruđa, a da je poginuo 71 vojnik, dok je 210 njih ranjeno. Interesantno je da ukrajinski politički i vojni zvaničnici za sada veoma malo ili gotovo nikako ne govore o borbama u Zaporoškoj oblasti.

 
Nezvanične ruske procene da u Zaporožju na zadatom pravcu Orehovo-Tokmak-Melitopolj, Ukrajinci nastupaju sa do 20 hiljada vojnika, 90 tenkova, 180 oklopnih borbenih vozila, 120 višecevnih lansera raketa, 80 artiljerijskih oruđa. Ono što se može uočiti je da su Ukrajinci prvi put u borbi koristili nemačke tenkove Leopard 2, francuske lake tenkove AMX-10RC i američka borbena vozila pešadije Bredli. Takođe, primećeno je da se u zoni borbenih dejstava nalaze i zapadni raketni sistemi PVO, Rusi su objavili snimak uništenja osmatračkog radara TRML-4D koji se koristi sa raketnim sistemom Iris-T SLM.
Rano ujutru 6. juna u medijima su osvanuli video snimci na kojima se vidi da je došlo do proboja dela brane hidroelektrane u Novoj Kahovki koja se nalazi pod ruskom kontrolom. U narednom periodu došlo je do sve većeg urušavanja brane koja je u jednom trenutku potpuno bila potopljena. Još uvek nije jasno ko je izazvao uništenje ionako već oštećene brane, obe strane se za ovaj čin međusobno optužuju, a Rusiju su na odgovornost pozvale EU i SAD.
Izgled delte Dnjepra u Hersonskoj oblasti, dan pre i dan posle probijanja brane Kahovske hidrocentrale. Juče je objavljen podatak da je potopljeno 600 km2 Hersonske oblasti od kojih je 68 procenata pod ruskom kontrolom. Poplava je uništila ruske odbrambene položaje, uključujuči i minska polja, ali će transformacija geografije područija ići na ruku ruskoj vojsci jer će Ukrajincima biti još teže da preko, sada mnogo većih vodenih površina izvrše kontraofanzivu. Pojedini analitičari spominju da se ispostavilo da je povlačenje ruskih snaga iz dela Hersonske oblasti zapadno od Dnjepra početkom novembra 2022. bila dobra odluka upravo zbog ovoga što se dogodilo sa Kahovskom branom.
Kada je u pitanju isporuka zapadnih borbenih aviona Ukrajini, novost je to da je premijer Ukrajine Denis Šmigalj, nakon sastanka sa britanskim šefom diplomatije Džejmsom Kleverlijem, izjavio da je prva grupa ukrajinskih pilota poslata na obuku u Britaniju. U svetskim medijima se konstatuje kako borbeni avioni F-16 koji su obećani Ukrajini, sasvim sigurno neće stići na vreme kako bi bili korišćeni u predstojećoj (ili već tekućoj) kontraofanzivi ukrajinskih snaga.
Australijski list Financial Reviev, pozivajući se na izvore u australijskom ministarstvu odbrane, objavio je pre par dana informaciju da Australija sa Sjedinjenim Državama i Ukrajinom razmatra o prebacivanju 41 borbenog aviona F/A-18A i B Hornet Kijevu. Ove letelice, koje su australijske vazduhoplovne snage povukle iz upotrebe, sada su uskladištene, a navodno bi mogle biti aktivirane za oko 4 meseca. Kako se još navodi, Vašington je u suštini saglasan, a australijski vojni ekspert Robert Poter potvrdio je da su razgovori u toku, ali je naglasio da strane još nisu postigle konkretan dogovor.
The post [RAT U UKRAJINI] Uništenje brane Kahovske hidrocentrale, Ukrajina u borbu uvela nemačke tenkove Leopard 2, da li je napokon počela ukrajinska kontraofanziva? appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.