[RAT U UKRAJINI] Ukrajinska PVO na frontu značajno degradirana; Postoji li problem oko obuke Ukrajinaca na borbenim avionima F-16?

Izvor: TangoSix.rs, 04.Avg.2023, 07:02

[RAT U UKRAJINI] Ukrajinska PVO na frontu značajno degradirana; Postoji li problem oko obuke Ukrajinaca na borbenim avionima F-16?

Drugu nedelju 18. meseca rusko-ukrajinskog rata obeležila su, pre svega, obostrana borbena dejstva besposadnim letelicama sa bojevim glavama za jednokratnu upotrebu (opšte poznate kao dronovi-kamikaze). Interesantnu izjavu dao je ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski koji je naveo da je Rusija do sada na Ukrajinu lansirala 1961 letelicu Geranj (Šahid).
Ukrajinci su udarili po ciljevima na Krimu kao i u Crnom moru, Rusi ponovo po različitim ukrajinskim oblastima od kojih >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << treba istaći ciljeve u Odeskoj oblasti. Ove nedelje je ponovo na meti bila lučka infrastruktura, uključujući i onu na Dunavu.
Ukrajinska vojska je besposadnim letelicama (BPL) opet napala moskovsku oblast, ministarstvo odbrane Rusije (MORF) objavilo je da su tokom noći 1. avgusta ukrajinske snage pokušale napad ovim letelicama, i da su dve ukrajinske BPL uništene sistemima PVO iznad moskovskih rejona okruga Odincovskij, kao i mesta Naro-Fomins.
Oštećenje mosta između Krima i Heronske oblasti koje je nastalo dejstvom krstarećih raketa Storm Shadow koje su lansirali Ukrajinci. Na ukrajinskim društvenim mrežama 1. avgusta objavljena fotografija mosta u mestu Čongar, koji se nalazi između Krima i Hersonske oblasti, kojeg su Ukrajinci 29. jula teško oštetili raketom Storm Shadow. Na taj način je moguće otežano ili na kratko onemogućeno snabdevanje ruskih snaga u Hersonskoj, ali i Zaporoškoj oblasti.
Oštećenje nebodera u Moskvi koje je nastalo 30. jula. Takođe su saopštili da se jedna letelica, usled dejstva sistema za protivelektronska dejstva srušila na zgradu poslovnog centra Moskva-Siti u samom centru Moskve, u kojoj u tom trenutku nije bilo ljudi. MORF je takođe objavio da je sistemima PVO u noći 3. avgusta iznad Kaluške oblasti uništeno šest ukrajinskih besposadnih letelica, i da pri tom nije bilo poginulih niti materijalne štete.

 
Ministarstvo odbrane Rusije prenelo je informaciju da je načelnik generalštaba oružanih snaga Rusije general armije Valerij Gerasimov obišao glavno komandno mesto u Zaporoškoj oblasti. Skoro istovremeno MORF je saoptšilo da su u noći između 31. jula i 1. avgusta Ukrajinci pokušali još jedan napad na ruske brodove u Crnom moru. Konkretno se navodi da su sa tri besposadna čamca napadnuti patrolni brodovi ‘‘Sergej Kotov‘‘ i ‘‘ Vasilij Bikov‘‘ koji su se nalazili oko 340 km jugozapadno od Sevastopolja, kao i da su sva preteća plovila uništena.
#Ukraine: Footage from the kamikaze USV that managed to severely damage the „Olenegorsky Gornyk“ Project 775 large landing ship. As per the source, this was a joint SBU & Ukrainian Navy attack.
The drone is said to have carried 450kg of explosives. https://t.co/o3cRb5hc4z pic.twitter.com/Vs2gfnyPi2
— Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) August 4, 2023

Novi napad besposadnim čamcima dogodio se noćas, meta napada bila je luka Novorosijsk. Na društvenim mrežama objavljen je video snimak kamere sa jednog od čamaca kojim je pogođen i oštećen veliki desantni brod ‘‘Olenegorski gornjak‘‘ ruske ratne mornarice. Objavljeni su i snimci na kome se vidi da je nekoliko drugihg ukrajinskih čamaca uništeno.
Ukrajinske snage sve jače dejstvuju na poluostrvo Krim, kako besposadnim letelicama kamikazama tako najverovatnije i krstarećim i moguće balističkim raketama. Najnoviji ozbiljniji napad izvršen je 2. avgusta na vazduhoplovnu bazu Gvardeskoje gde je stacioniran 37. mešoviti avijacijski puk, 27. mešovite avijacijske divizije sa eskadrilom taktičkih bombardera Su-24M i eskadrilom jurišnika Su-25. Za sada međutim još uvek nije poznato kakav je učinak ovog, kako se nezvanično navodi, raketnog napada.

 
Postoje pokazatelji da je ukrajinska protivvazduhoplovna odbrana na samom frontu ozbiljno degradirana. To se prvo može zaključiti na osnovu toga što za jun i jul postoje dokazi da je iznad ratišta oboren samo jedan ruski borebni helikopter. Takođe, na osnovu snimaka pogodaka raketnih sistema PVO Aspide i Iris-T ukrajinske vojske koji su ostvareni ruskim besposadnim letelicama sa bojevom glavom tipa Lancet, može se zaključiti da su Ukrajinci sada prinuđeni da, u nedostatku drugih sredstava, pomenute sisteme približe ili rasporede na samom frontu.

 
Takođe je moguće da Ukrajinci ostaju i bez sopstvenog naoružanja za borbene helikoptere. U ovoj nedelji je na društvenim mrežama objavljen snimak kako oružar puni američki 19-cevni saćasti lanser M261 nevođenim raketnim zrnima Hydra 70 kalibra 70 mm koji je podvešen ispod krila desantno-jurišnog helikopštera Mi-24V kojeg je Ukrajini donirala Češka (što se može primetiti na osnovu maskirne šeme).
Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine Oleksij Danilov izjavio je da Ukrajina ima pravo da napadne Rusiju, ali samo sa naoružanjem domaće proizvodnje. On je takođe naveo da između Ukrajine i država koje je podržavaju postoji dogovor da se u napadima na teritoriju Rusije ne koriste ubojna sredstva koja nisu proizvedena u Ukrajini.
U zapadnim medijima se i dalje piše o procesu opremanja ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva američkim borbenim avionima F-16. Iako neki zapadni analitičari navode da SAD još uvek nisu dobile predloge svojih evropskih saveznika u vezi obuke ukrajinskih pilota i pripadnika vazduhoplovnotehničkog sastava, američki Washington Post prenosi reči ukrajinskog predsednika Volodomira Zelenskog koji je izjavio da će obuka na ovom avion započeti ovog meseca.
Smatra se međutim da evropske zemlje članice NATO-a nisu sposobne da izvedu propisanu obuku zbog nedostatka kapaciteta, i da trenutno takvu mogućnost jedino imaju SAD.
Tokom prethodnih meseci se međutim govorilo o tome da će za početak avione obezbediti Danska i Holandija, koje bi, zajedno sa Norveškom i Rumunijom, obezbedile i obuku.
The post [RAT U UKRAJINI] Ukrajinska PVO na frontu značajno degradirana; Postoji li problem oko obuke Ukrajinaca na borbenim avionima F-16? appeared first on Tango Six.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.