[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci ponovo pogodili Krimski most, žestoki ruski napadi na ukrajinsku lučku infrastrukturu, prekid sporazuma o izvozu žita preti da izazove obimnija borbena dejstva u Crnom moru

Izvor: TangoSix.rs, 21.Jul.2023, 10:24

[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci ponovo pogodili Krimski most, žestoki ruski napadi na ukrajinsku lučku infrastrukturu, prekid sporazuma o izvozu žita preti da izazove obimnija borbena dejstva u Crnom moru

Kraj 17. meseca rusko-ukrajinskog rata obeležili su ukrajinski napadi na ciljeve na Krimu, kao i do sada najžešća ruska borbena dejstva u Odeskoj oblasti. Ruska strana tvrdi da je ostvarila određene uspehe u Luganskoj i Harkovskoj oblasti gde navodno ima inicijativu, dok Ukrajinci tvrde da i dalje napreduju u Donjeckoj oblasti, u regionu grada Bahmuta. Istovremeno obe strane izveštavaju o svojim manjim prodorima u Zaporoškoj oblasti, Rusi južno od glavnog grada Zaporožja, Ukrajinci >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << u severozapadnom delu, blizu Donjecke oblasti.
Prošlog vikenda Ukrajinci su započeli masovne napade na krimsko poluostrvo, kako besposadnim letelicama tako i besposadnim plovilima. To je kulminiralo u ponedeljak 17. jula kada su, kako izveštaji navode, dva besposadna plovila na kojima je bila velika količina eksploziva, oštetila most preko Kerčenskog moreuza. U tom napadu je, prema ruskim zvaničnim izvorima, poginulo dvoje ljudi, a povređena je jedna osoba. Oštećenja mosta su dosta manja u odnosu na ona nastala napadom koji je izvršen oktobra prošle godine, drumski saobraćaj je ubrzo u većoj meri normalizovan,a zvaničnici su najavili obnovu mosta do 1. novembra.
Satelitski snimak Krimskog mosta dan nakon oštećenja Ruski odgovor na ovaj napad traje već četiri dana, a ukrajinska akcija je imala za posledicu i da Rusija napusti Crnomorski sporazum o izvozu žita. Ruska vojska je istog dana kada je oštećen Krimski most krenula sa raketnim udarima na ciljeve u Odeskoj, ali i Nikolajevskoj oblasti. Sa desetinama krstarećih i balističkih raketa, kao i dronovima kamikazama, napadnute su pomorske i vazduhoplovne baze, civilne luke, mesta u kojima su navodno proizvođena besposadna plovila, a prvog dana su, prema ruskim zvaničnim izvorima pogođena skladišta nafte u kojima je bilo oko 70 hiljada tona goriva. Pogođena su i skladišta u kojima je, kako navode ukrajinski izvori, uništeno oko 60 hiljada tona žita. Gradonačelnik Odese Genadij Truhanov izjavio je da „ne pamtimo takve razmere napada od početka invazije“.
Na fotografiji se navodno vidi slika sa ukrajinskog komandnog sistema PVO “Viraž-Planšet“ od pre par dana Na ruskim društvenim mrežama pojavile su se navodne fotografije sa prikazivača ukrajinskog automatizovanog komandnog sistema PVO „Viraž-Planšet“ sa slikom situacije u blizini Odese od pre par dana. Na njima se vide desetine ciljeva koji predstavljaju rakete Kalibr, Oniks i H-22, kao i dronove kamikaze Geranj-2.
Rano ujutru 19. jula po lokalnom vremenu, došlo je do eksplozije u skladištu municije na poligonu u Kirovskom rejonu na Krimu. Opasnost je po lokalno stanovnisštvo je bilo toliko veliko da je njih oko 2.200 moralo biti evakuisano, a morale su biti zatvorene i velike deonice puta koji se nalaze blizu poligona. Šef Glavne obaveštajne uprave ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov izjavio je da je eksplozija municije u ovom skladištu rezultat operacije ukrajinske obaveštajne službe i oružanih snaga Ukrajine. On je takođe, kako se navodi, zahvalio lokalnom stanovništvu na pružanju neophodnih informacija.
Iz ministarstva odbrane Rusije je nakon prekida i ukidanja Crnomorskog pomorskog humanitarnog koridora za prevoz žita pre dva dana saopšteno da će se, od 00:00 časova po moskovskom vremenu 20. jula 2023. svi brodovi na putu ka ukrajinskim lukama u Crnom moru smatrati potencijalnim prevoziocima vojnog tereta. Kako se navodi, shodno tome, zemlje čiji su vlasnici tih plovila smatraće se uključenim u ukrajinski sukob na strani režima u Kijevu. Pored toga, određeni broj morskih područja u severozapadnim i jugoistočnim delovima međunarodnih voda Crnog mora proglašen je privremeno opasnim za plovidbu. Ubrzo je stigao odgovor Ministarstva odbrane Ukrajine koje je juče saopštilo da će brodove koji se kreću Crnim morem u pravcu ruskih morskih luka smatrati vojnim ciljevima.

 
Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je interesantan video snimak uništenja morske mine u Crnom moru. U propratnom saopštenju se navodi da je patrolni brod „Sergej Kotov“ Crnomorske flote, koji je obavljao zadatke u jugozapadnom delu Crnog mora, 180 km severoistočno od Bosfora, otkrio ukrajinsku plutajuću minu, i da je zatim, odlukom komandanta broda, u vazduh podignut helikopter Ka-27 čija je posada mitraljeskom vatrom uništila istu.
Portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga pukovnik Jurij Ignjat izjavio je da je prva grupa ukrajinskih pilota otišla na obuku za borbene aviona F-16. Kako je rekao, prva grupa pilota je prva talas koji će ići na preobuku, zatim će ići drugi, a nakon toga i ostali. Takođe je dodao da su partnerske zemlje obezbedile desetine centara za obuku, kao i da će biti obučeno i tehničko osoblje. Pukovnik Ignjat je naglasio da Ukrajina ne može odjednom poslati sve pripadnike RV-a na obuku, jer, kako je rekao, ‘‘neće istovremeno biti primljene ni tri eskadrile ovih aviona‘‘.
List Politico je, pozivajuži se na diplomatske izvore, preneo informaciju da će Evropska unija predložiti i razmatrati da Ukrajini u naredne 4 godine pošalje vojnu pomoć u vrednosti do 20 milijardi evra.
SAD su odobrile novu vojnu pomoć Ukrajini vrednu 1,3 milijarde dolara. Na spisku se nalaze 4 raketna sistema PVO NASAMS sa pripadajućim raketama, besposadni vazduhoplovni sistemi (dronovi kamikaze) Phoneix Ghost i Switchblade, precizna vazduhoplovna ubojna sredstva (vrlo moguće da su u pitanju bombe JDAM), sistemi za borbu protiv besposadnih letelica, sistemi za protivelektronska dejstva, artiljerijske granate kalibra 152 mm, oprema za razminiranje, protivoklopne rakete TOW, 115 vozila za vuču i prevoz tehnike, 50 vozila za izvlačenje tehnike, 150 kamiona cisterni za gorivo, sistemi za komunikaciju, bezbednosna oprema za luke, usluge podrške u obuci i održavanju.
The post [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci ponovo pogodili Krimski most, žestoki ruski napadi na ukrajinsku lučku infrastrukturu, prekid sporazuma o izvozu žita preti da izazove obimnija borbena dejstva u Crnom moru appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.