[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci će se iz Bahmuta povući samo ako budu opkoljeni, saopštavaju koliko trenutno imaju lovaca

Izvor: TangoSix.rs, 07.Apr.2023, 07:00

[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci će se iz Bahmuta povući samo ako budu opkoljeni, saopštavaju koliko trenutno imaju lovaca

Prošlo je više od 400 dana od početka ruske invazije na Ukrajinu, trenutna situacija na frontu nije povoljna ni za jednu od sukobljenih strana. Realnih zvaničnih procena daljeg razvoja situacije je malo jer su do sada one uglavnоm, u manjoj ili većoj meri, bile pogrešne ili pristrasne. Ukrajinci se nadaju da će u ovoj godini osloboditi svoju državu uključujući i poluostrvo Krim, sa zapada međutim stižu umerenije procene da to nije moguće u 2023. godini.
Na većini >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << linija fronta stanje je i dalje nepromenjeno.
Tako je u Luganskoj, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, dok su u Donjeckoj oblasti, u gradu Bahmutu ruske snage imale određeni napredak u nastupanju. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da će se ukrajinske snage povući iz Bahmuta samo u slučaju opasnosti da budu opkoljene, ali da sada za to nema potrebe.
Prekjučerasnja situacija u Bahmutu prema podacima ISW / Foto: ISW Portparol ratnog vazduhoplovstva Ukrajine pukovnik Jurij Ignjat saopštilo je tokom ove nedelje nekoliko interesantnih informacija vezanih za borbena dejstva, kako ukrajinskih, tako i ruskih vazduhoplovnih snaga. Prva zanimljivost je potvrda da RV Ukrajine već koristi američka vazduhoplovna ubojna sredstva JDAM-ER koja imaju maksimalan domet od 72 km kada se odbacuju sa visine od oko 14 km. Takođe je saopštio da Rusija borbenim avionima Su-34 i Su-35 u poslednje vreme dnevno dejstvuje sa 10-20 jedrećih bombi sa daljina od nekoliko desetina kilometara što omogućuje da avioni ne ulaze u zonu dejstva ukrajinske PVO.
Lovačke avione MiG-29 je ove nedelje počela da isporučuje i Poljska čiji su visoki zvaničnici saopštili da će Ukrajini biti poslato ukupno 14 aviona. Ignjat je istovremeno izneo i podatak da Ukrajina, nakon dobijanja lovaca MiG-29 iz Slovačke i Poljske poseduje ukupno 72 borbena aviona MiG-29 i Su-27 (tri brigade naoružane 29-kama i dve sa 27-cama).
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da su države NATO od poćetka rata do sada isporučile Ukrajini naoružanja i vojne opreme u vrednosti od 65 milijardi evra. SAD su objavile da šalju novu vojnu pomoć od 2,6 milijardi dolara čime se vrednost američke pomoći samo od 24. februara 2022. godine popela na preko 35 milijardi dolara. Osim nepoznate količine artiljerijskih granata 105, 122, 130 i 155 mm, artiljerijskih raketa 122 mm i vođenih GMLRS za sisteme HIMARS, mina za minobacače 60, 81 i 120 mm, granata za tenkovske topove 105 i 120 mm, dodatne količine protivoklopnih sistema Javelin i TOW, najznačajnije je pomenuti vazduhoplovna i PVO sredstva ili municiju za iste.
Američki sistem za borbu protiv dronova VAMPIRE / Foto: L3Harris Tu spadaju dodatne rakete AMRAAM za sisteme PVONASAMS, potom dodatne rakete za sisteme PVO Patriot, vođena vazduhoplovna ubojna sredstva JDAM, tri osmatračka radara za otkrivanje ciljeva u vazduhu, granate kalibra 23 i 30 mm za protivavionske topove. Posebno je zanimljiva stavka u kojoj se navodi 9 samohodnih artiljerijskih sistema PVO kalibra 30 mm nepoznatog tipa za koje je naznačeno da su namenjeni borbi protiv besposadnih letelica. Osim toga tu je i 10 sistema VAMPIRE takođe za borbu protiv besposadnih letelica, koji koriste vođena raketna zrna APKWS kalibra 70 mm.
Od ostale vojne pomoći treba pomenuti da Ukrajina od Poljske kupuje 150 savremenih oklopnih transportera Rosomak koji će vrlo moguće biti finansirani sa strane, a Poljska će takođe isporučiti i tri baterije sa ukupno 24 samohodna minobacača M120 Rak kalibra 120 mm koji je isto tako baziran na oklopnom transporteru Rosomak. Uz to, nabavlja se i 100 lakih prenosnih raketnih sistema PVO tipa Piorun.
The post [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci će se iz Bahmuta povući samo ako budu opkoljeni, saopštavaju koliko trenutno imaju lovaca appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.