[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci besposadnim letelicama ponovo napali Moskvu i Krim, Rusi i dalje sposobni za masovne raketne udare, ukrajinska vojska najverovatnije krenula u konačnu kontraofanzivu

Izvor: TangoSix.rs, 28.Jul.2023, 16:38

[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci besposadnim letelicama ponovo napali Moskvu i Krim, Rusi i dalje sposobni za masovne raketne udare, ukrajinska vojska najverovatnije krenula u konačnu kontraofanzivu

Ušli smo u 18. mesec rata u Ukrajini.
Najžešće borbe vode se u Zaporoškoj oblasti gde su ukrajinske snage tokom ove nedelje uz velike gubitke u ljudstvu i tehnici, na nekim pravcima ostvarile neznatne prodore. Istovremeno su Ukrajinci u manjoj meri napredovali i u Donjeckoj oblasi, u rejonima Bahmuta i Avdejevke, dok su ruske snage imale određene uspehe u Luganskoj oblasti.
Rusija je prekjuče izvršila masovni udar krstarećim raketama po ciljevima u Ukrajini, između >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << ostalog pogođene su tri vazduhoplovne baze, među kojima i aerodrom Starokonstantinov u Hmeljnickoj oblasti. Ukrajinci tvrde da je njihova PVO oborila 36 raketa, a ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski priznao je da u određenim rejonima ukrajinska PVO probijena.
Iz Pentagona tvrde da je započeo osnovni udar ukrajinske kontraofanzive sa čime se u svojoj izjavi složio i ruski predsednik Vladimir Putin koji je naveo da su glavna borbena dejstva u Zaporoškoj oblasti, ali da su napadi odbijeni i da je samo u poslednjem većem napadu 26. jula poginulo oko 200 ukrajinskih vojnika uz gubiutak 39 jedinica tehnike od čega 26 tenkova.
Mnogi zapadni analitičari međutim smatraju da glavni udar još nije započeo i da će se to ostvariti polovinom avgusta. Pojedini zvaničnici zapadnih zemalja, poput zamenika ministra odbrane Velike Britanije Džejmsa Hipija, najavljuju „ukrajinsku pobedu koja će se ostvariti do septembra“.
Napad na Moskvu najverovatnije je izvršen besposadnim letelicama sa bojevom glavom tipa Bober Ponovo je izvršen napad besposadnim letelicama na Moskvu. Rusko Ministarstvo odbrane (MORF) je navelo da su dve letelice uspešno neutralisane sistemima za protivelektronska dejstva. Međutim, na objavljenim video snimcima vidi se da je jedna BPL udarila u napuštenu zgradu biznis centra, dok je drugi pao na krov Vojno-topografske uprave u kompleksu kasarne. Pričinjena je manja materijalna šteta, pre svega su polupana stakla, nije bilo poginulih niti ranjenih ljudi. Ono što je međutim zanimljivo je da se to nalazilo na oko 500 metara od zgrade Ministarstva odbrane odnosno Nacionalnog komandnog centra MORF.
U protekloj nedelji Ukrajinci su izvršili i nekoliko napada na Krim, i to ne samo besposadnim letelicama, nego, kako Rusi tvrde, i krstarećim raketama Storm Shadow. Navodno je ovim raketama pogođen aerodrom Oktjabrskoje odnosno skladište nafte i skladište municije Crnomorske flote koja se nalaze u okviru ove vazduhoplovne baze. Rusi su sa druge strane prvi put od početka rata, dronovima-kamikazama Geranj izvršili napad na rečnu luku Reni na reci Dunav u Odeskoj oblasti, a napadnut je transportni terminal koji ima višestruku namenu.
Kako je u utorak 25. jula objavilo rusko Ministarstvo odbrane, istog dana je tokom noći izvršen pokušaj napada sa dva besposadna brza čamca na patrolni brod Crnomorske flote Sergej Kotov. U saopštenju se navodi da se brod nalazio u kontroli pomorske plovidbe u jugozapadnom delu Crnog mora, na oko 370 km jugozapadno od Sevastopolja, kao i da su oba daljinski upravljana čamca uništena vatrom sa broda na daljinama 800 i 1.000 m.

Od interesantnih događaja kada je reč o dejstvima avijacije i protivvazduhoplovne odbrane ove nedelje izdvajamo obaranje ruskog helikoptera Ka-52 čija posada je poginula, što su potvrdili i nezvanični ruski izvori. Na društvenim mrežama objavljen je snimak uništenja raketnog sistema PVO Skyguard Aspide ukrajinske vojske uz pomoć drona-kamikaze Lancet koji se u ovom ratu pokazao kao veoma precizno i efikasno borbeno sredstvo.
Ukrajina će u susednoj Poljskoj imati priličnu logističku pomoć budući da je tamo prošle nedelje otvoren servisni centar za održavanje i remont tenkova Leopard 2. Ministar odbrane Poljske Mariuš Blaščak izjavio je da su prva dva ukrajinska Leoparda 2 stigli u zavod Bumar Labedy u gradu Glivici.
SAD su u 43. paketu vojne pomoći po liniji PDA (Presidential Drawdown of Security Assistance) za Ukrajinu izdvojile naoružanje i vojnu opremu u vrednosti od 400 miliona dolara. U ovom paketu se nalaze dodatne rakete za sisteme PVO Patriot i NASAMS, laki prenosni raketni sistemi PVO Stinger, dodatne vođene rakete GMLRS za sisteme HIMARS, artiljerijske granate kalibra 105 i 155 mm, minobacačke mine 60 i 120 mm, 32 oklopna transportera Stryker.
Tu su zatim i protivoklopna sredstva (uključujući i municija za iste) među kojima su i sistemi Javelin i TOW, besposadne letelice veoma malih dimenzija tipa Black Hornet, vazduhoplovna nevođena raketna zrna Hydra 70 kalibra 70 mm, taktički vazduhoplovni navigacioni sistemi, eksplozivna punjenja i druga protivminska oprema, uređaji za noćno osmatranje i drugi termovizijski sistemi, razni rezervni delovi, municija za obuku i druga oprema za upotrebu u poljskim uslovima i 28 miliona komada streljačke municije i granata.
The post [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci besposadnim letelicama ponovo napali Moskvu i Krim, Rusi i dalje sposobni za masovne raketne udare, ukrajinska vojska najverovatnije krenula u konačnu kontraofanzivu appeared first on Tango Six.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na TangoSix.rs...






Povezane vesti

UKRAJINSKA KRIZA: Zelenski: Međunarodni eksperti pripremaju teške odluke za Ukrajinu; Afrički lideri pozvali Moskvu da se vrati sporazumu o žitu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2023, 08:21

Rat u Ukrajini – 521. dan. Kijev tvrdi da ukrajinske trupe postepeno napreduju u pravcu Bahmuta. Ukrajinski zvaničnici navode da je pet osoba povređeno u raketnom napadu na Dnjepar. Sa druge strane, vlasti ruske Belgorodske oblasti saopštavaju da je zbog ukrajinske rakete ranjeno 14 civila. Moskva...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.