[RAT U UKRAJINI] Ukrajina raspolaže savremeneim zapadnim krstarećim raketama, misteriozno obaranje aviona i helikoptera iznad Rusije, nezabeležen baraž PVO iznad Kijeva, da li su Rusi pogodili bateriju Patriota?

Izvor: TangoSix.rs, 19.Maj.2023, 12:30

[RAT U UKRAJINI] Ukrajina raspolaže savremeneim zapadnim krstarećim raketama, misteriozno obaranje aviona i helikoptera iznad Rusije, nezabeležen baraž PVO iznad Kijeva, da li su Rusi pogodili bateriju Patriota?

Blizu smo 16. meseca trajanja rata u Ukrajini, u prethodne dve nedelje najzanimljiviji izveštaji nisu stizali sa fronta, već su najveću pažnju javnosti privukle vesti o vazduhoplovnim, i dejstvima protivvazduhoplovne odbrane. Jedine promene na ratištima imamo u rejonu Bahmuta, ruske snage su najverovatnije blizu zauzimanja grada, ali su Ukrajinci na ruskim bokovima, severozapadno i jugozapadno od grada, probili odbranu i, prema njihovim navodima, povratili 20-30 kvadratnih kilometara >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << teritorije.
Prva interesantna novost je da ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo sada raspolaže sa francusko-britanskim krstarećim raketama Storm Shadow (britanska oznaka). Isporuka ovih ubojnih sredstava je u medijima najavljivana već par meseci, a konačnu potvrdu dao je britanski ministar odbrane Ben Volas koji je 11. maja objavio da ih UK šalje Ukrajini. Iako je to ličilo na najavu isporuke koja tek treba da se realizuje, sledećeg dana ova raketa je već bila u borbenoj upotrebi, što ukazuje da je do isporuke došlo mnogo ranije. Da su Ukrajinci već dejstvovali ovom raketom potvrdio je juče takođe ministar odbrane UK.
Ostaci rakete Storm Shadow u Lugansku koji potvrđuju da je već borbeno upotrebljena Rusko ministarstvo odbrane je dakle već 12. maja izvestilo da su sa dve rakete Storm Shadow pogođeni pogoni fabrika ‘‘Polipak‘‘ i ‘‘Milam‘‘ u Lugansku, dejstvo je potvrđeno video snimcima i fotografijama ostataka raketa, a Ukrajinci tvrde da se tamo nalazila ruska vojna tehnika kao i da se je ista tamo remontovana. Isporuka krstarećih raketa nije mogla da se izvede i nije imala smisla bez integracije na vazduhoplovnu platformu, što je još jedna činjenica koja ide u prilog tome da se na tome radilo već duže vreme. Nije nemoguće da Ukrajinci već raspolažu i sa francuskom verzijom rakete, tj da već imaju rakete SCALP čiju isporuku je pre nekoliko dana najavio francuski predsednik Emanuel Makron.
Storm Shadow je, zbog svoje mase od 1.300 kg najverovatnije prvo integrisana na taktičke bombardere Su-24M, u perspektivi bi to moglo da se uradi na lovcima Su-27. Ministarstvo odbrane Rusije je vrlo brzo počelo da objavljuje da je ruska PVO uspešno dejstvovala i po ovim raketama, prvo obaranje je prijavljeno 14. maja, a dva dana kasnije da je oboreno čak 7 ovih raketa.
Na ulicama Luganska pronađeni su ostaci američkih raketa-mamaca ADM-160B MALD. Objavljeni foto materijal ostataka raketa ne dokazuju da su one oborene, a posebno je upitan podatak da je u samo jednom dana oboreno njih sedam. Ono što je još posebno interesantno je da su, nakon napada krstarećim raketama Storm Shadow, na ulicama Luganska pronađeni i ostaci američke rakete ADM-160B MALD (Miniature Air Launched Decoy) koja je ustvari mamac za sisteme PVO, odnosno služi za obmanu neprijateljske protivvazduhoplovne odbrane. Korišćenje ovog sredstva još jednom dokazuje da se ne objavljuje uvek sve što Ukrajina dobija (što je i razumljivo), a posebno ne ovakve savremene sisteme.

 
Subota 13. maj bio je, nakon 5. marta 2022. godine, jedan od najlošijih dana za Vazdušno-kosmičke snage (VKS) Rusije. Iznad ruske Brjanske oblasti, koja se graniči sa severnim delom Ukrajine (Černigovskom oblašću) najverovatnije su izgubljene 4 letelice, dva borbena aviona i dva helikoptera, odnosno po jedan taktički bombarder Su-34 i višenamenski Su-35S, kao i dva helikoptera Mi-8. Gubitak toliko tehnike ne predstavlja toliku tragediju za VKS, koliko pogibija svih 11 članova posade pomenutih letelica.
Međutim, svi ovi podaci nisu zvanični, kao što nije ni podatak da su ruski avioni i helikopteri oboreni u roku od dva minuta na udaljenostima od 20 do 50 km od rusko-ukrajinske granice. Pri tom, nezvanični ruski izvori navode da je Su-34 oboren kod mesta Nižneje 21 km od granice, jedan Mi-8 kao i Su-35S u rejonu grada Klinci na oko 45 km od granice, i jedan Mi-8 iznad mesta Novoje selo na oko 51 km od granice.
Potvrdu u vidu video snimaka i fotografija imamo samo za Su-34 i jedan Mi-8, ali kako su svi poznati detalji za sve 4 letelice objavljeni u nezvaničnim ruskim izvorima, vrlo je verovatno da se sve to zaista i dogodilo. Bar dva ruska Telegram kanala objavila su i da su oba oborena helikoptera Mi-8 bila u verziji za elektronsko izviđanje Mi-8MTPR-1. Jedan od komentara je bio da se takve letelice ne koriste tako blizu neprijateljske teritorije, već da udaljenost mora biti znatno veća.
Još uvek nije poznato kako su i kojim sistemom (ili sistemima) PVO oborene sve te letelice. Postoji mnogo spekulacija, pretpostavki, i naravno nezvaničnih verzija. Prva, koja je možda i malo verovatna, je da je ukrajinska diverzantska grupa dejstvovala lakim prenosivim raketnim sistemima (poput Igle i Stingera), druga da je iz graničnog pojasa ukrajinska PVO izvršila raketiranje sistemima NASAMS što je takođe upitno obzirom na udaljenost ciljeva od granice i domet tog sistema.

 
Još dve opcije koje se pominju je dejstvo raketnim sistemom velikog dometa (Patriot ili S-300), ali i akcija ukrajinske lovačke avijacije koje je navodno uspešno dejstvovala raketama vazduh-vazduh AIM-120 AMRAAM lansiranim sa lovačkih aviona koji su poleteli iz ukrajinske vazduhoplovne baze Mirgorod. Pri tom ruski nezvanični kanali navode i da su američke rakete AMRAAM integrisane na lovačke avione MiG-29 koje je nedavno donirala Poljska. Da je možda nešto veliko pogodilo taktički bombarder Su-34 vidi se na snimku pada letelice, iako je snimak loš, može se videti da je avion izgleda ostao bez prednjeg dela odnosno bez kabine. Dodajmo i noviju informaciju da je američka televizija CNN pre par dana objavila da je sistem Patriot ukrajinske vojske nedavno korišćen u obaranju bar jednog ruskog aviona koji se nalazio na velikoj daljini.
Poslednja i najmanje moguća, ali i verzija koju možda ne treba isključiti, jeste da je došlo do „prijateljske vatre“, odnosno da je došlo do dejstva ruske PVO. Ono što treba istaći je da nijedna strana zvanično nije saopštila skoro nikakve detalje vezano za ovaj događaj. Stoga još uvek ne znamo kako je došlo do obaranja ruskih letelica, ko je i kako to uradio, a treba istaći i da se Ukrajinci nisu mnogo ili se uopšte nisu pohvalili da su oni zaslužni za uništenje ruskih aviona i helikoptera.

 
Ukrajinska PVO izvršila je, barem prema sada zvaničnim informacijama, prvo borbeno dejstvo američkim raketnim sistemom dugog dometa tipa Patriot. Na društvenim mrežama je 10. maja objavljen video snimak ostataka oborenih ruskih raketa različitih tipova i namena, na snimku se vidi i gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko koji navodno drži ostatke ruske rakete tipa Kinžal.
Ukrajinski zvaničnici su nekoliko dana pre objave ovog videa prvo saopštili da je raketa Kinžal oborena u okolini Kijeva, da bi potom to, takođe zvanično bilo demantovano, a zatim su ukrajinski zvaničnici ponovili svoje tvrdnje o uspešnom dejstvu Patriota. Obaranje je potkrepio i američki Pentagon koji je izneo podatak da je raketa oborena još 3. maja. Uverljivi dokazi međutim nisu izneseni, a tvrdnja o obaranju Kinžala je postala glavna vest i tema svetskih medija.

 
Prvo, video snimcima, ali i fotografijama dokumentovano dejstvo ukrajinske PVO sistemom Patriot je međutim zabeleženo tek ove nedelje. Još dugo će se analizirati, proučavati i biti predmet rasprava ono što je viđeno rano ujutru 16. maja iznad ukrajinskog glavnog grada. Na društvenim mrežama je objavljeno nekoliko video snimaka lansiranja raketa sistema Patriot. Mogli smo da vidimo, u istoriji do sada na ovaj način nezabeleženi baraž, odnosno lansiranje 32 rakete.
Ukrajinci su tvrdili da je izvršeno uspešno dejstvo njihove PVO, i da se među oborenim raketama našlo 9 krstarećih raketa Kalibr, tri rakete nepoznatog tipa, 6 dronova-kamikaza Shahed 131 i 136, tri besposadne letelice Orlan-10 i ‘‘SuperCum‘‘ (do sada nepoznat i neviđen tip ruske BPL, pod uslovom da je navod tačan) i čak 6 raketa Kinžal. Sa druge strane, rusko ministarstvo odbrane (MORF) je u svom prvom izveštaju objavilo da je baš Kinžalom uništen Patriot, ne iznoseći pri tom nikakve detalje. Tek sledećeg dana MORF navodi da je uništen višenamenski radar i 5 lansera.
Pročitajte detaljniju Tango Six analizu o raketi Kinžal i naša razmatranja o njenom potencijalnom obaranju
Jedna od raketa CRI koje su se, nakon što su izgubile zahvat, srušile na Kijev. Agencija Rojters kao i CNN preneli su svoja saznanja iz nezvaničnih američkih vojnih izvora da ukrajinski Patriot nije uništen već samo oštećen, CNN je preneo da je oštećenje minimalno, kao da je baterija i dalje u funkciji. To bi međutim trebalo da bude potvrda da je položaj sistema, koji se navodno nalazio na aerodromu Žuljanji (međunarodni aerodrom ‘‘Igor Sikorski‘‘ u jugozapadnom delu Kijeva), ipak pogođen. Objavljeni video snimci pokazuju da je moguće da je upravo na položaju američkog sistema PVO nakon lansiranja raketa došlo do par eksplozija, što bi mogao biti dokaz uspešnog ili delimično uspešnog ruskog dejstva po položaju ukrajinske PVO. Takođe vidi se i da su se bar dve rakete nakon lansiranja srušile na grad.
Ostaci raketa koje su fotografisane u rejonu Kijeva dokazuju da Ukrajinci raspolažu i sa novijom varijantom Patriota, verzijom PAC-3, jasno se vide da su u pitanju rakete-presretači CRI (Cost Reduction Initiative), ova verzija može imati lansere koji imaju 16 ovakvih raketa (zato je i bilo moguće da se sa jednog položaja lansira onako veliki broj raketa). Zvanično je Ukrajina od SAD dobila jednu bateriju Patriota (sada znamo PAC-3), dok je poznato da je Nemačćka predala bateriju u varijanti PAC-2. Ukrajinski mediji objavili su da je 6 osoba koje su na društvenim mrežama emitovali snimke dejstva ukrajinske PVO iznad Kijeva 16. maja, privedeno, a ukrajinska vojska pozvala je stanovništvo da takve snimke nigde ne objavljuje.
The post [RAT U UKRAJINI] Ukrajina raspolaže savremeneim zapadnim krstarećim raketama, misteriozno obaranje aviona i helikoptera iznad Rusije, nezabeležen baraž PVO iznad Kijeva, da li su Rusi pogodili bateriju Patriota? appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.